Zagreb

Glasno NE Vučiću!

12.02.2018.

Glasno NE Vučiću!

Stotine branitelja i udovica njihovih poginulih suboraca srpskom su predsjedniku Aleksandru Vučiću poručili – u Hrvatsku nisi dobrodošao, te zatražili ratnu odštetu i ispriku za zločine počinjene u Domovinskom ratu. No, sve su to morali učiniti s Jelačić placa jer im je dolazak na Markov trg zabranjen.

Stigao je Aleksandar Vučić u hrvatsku metropolu, pod strogim nadzorom jakih policijskih snaga koje su budno pratile svaki njegov korak, onaj na crvenom tepih i onaj van njega. Jutros su se međutim u centru Zagreba okupile i udovice poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uz podršku branitelja iz cijele Hrvatske s jasnom porukom - Aleksandru Vučiću, čovjeku koji je za vrijeme rata na okupiranom hrvatskom teritoriju širio mržnju i velikosrpske ideje mjesto u Hrvatskoj nije. Ne u atmosferi prepunoj napetosti i poduljim nizom neriješenih i bolnih pitanja - od poginulih i nestalih, ukradene imovine, ratne odštete pa do otvorenih pitanja granice oko koje se dvije države nikoako ne mogu dogovoriti. Konstruktivni dijalog svakako je potreban, no , tvrde branitelji, upravo vrh srpske države na ćelu s Vučićem taj dijalog minira bahatlukom i neodgovornim ponašanjem, vrijeđanjem Hrvatske kad god i gdje god stigne. Planirali su prosvjednici svoj glas protiv dolaska srpskog predsjednika dignuti na Markovom trgu, no u tome su ih spriječile jake policijske snage, barikade sa svih strana, neprobojan zid kojeg nisu mogli preskočiti. Svoje su nezadovoljstvo, nevjericu i razočaranje izrazili s Jelačić placa da bi se kasnije u poduljoj koloni Radićevom uputili prema Kamenitim vratima. I to je otprilike sve jer dalje od Kamenitih vrata nisu stigli, bez obzira na želju i pjesmu koja se cijelo vrijeme orila kolonom. 

 

- Crveni tepih i sve te počasti, pitam vas dragi prijatelji, je li je  Aleksadar Vučić to zaslužio? Ovdje smo zato da mu jasno i glasno kažemo, znamo te Aleksandre Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio širom Lijepe naše, zbog mržnje koju ste ti i tvoji istomišljenici sijali po Hrvatskoj naša djeca nemaju svoje očeve - istaknula je predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić.