Zagreb

GLAS opet traži ukidanje zagrebačke mjere roditelj odgajatelj!

09.01.2020.

GLAS opet traži ukidanje zagrebačke mjere roditelj odgajatelj!

Opet je Anka Mrak Taritaš kritizirala Bandićevu, kako tvrdi, predizbornu mjeru iz 2016. godine "roditelj odgojitelj", tako je Klub GLAS-a i HSU-a u danas predložio da 30. lipanj bude zadnji rok prijave za tu mjeru, a da se nakon toga datuma ukine za nove korisnike!

Roditeljem odgajateljem smatra se osoba koja skrbi o najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik škole, i koja ispunjava sve druge uvjete. Oni koji su odlučili koristiti mjeru imaju pravo na pomoć u iznosu od 65 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za prvih osam mjeseci prethodne godine. Naknada je za siječanj 2019. godine iznosila 4 264 kn, a Grad Zagreb po korisniku je izdvajao ukupno 7 106 mjesečno. Glas i HSU smatraju da je vidljivo kako Odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgajatelje, iz dostupnih podataka koje objavljuje Državni zavod za statistiku, nije dala rezultate, jer mjera nije potakla na više rađanja.

Napominju i da objavljeni podaci o izdvajanjima za novčanu pomoć roditeljima odgojiteljima pokazuju puno veće iznose jer se konstantno povećava broj korisnika. Tako je od početnih 1856 u 2016. godini u rujnu 2019. njihov broj dosegnuo 4549, a projekcija gradskog Ureda za demografiju pokazuje da bi ih nagodinu moglo biti 4800. Uz sve to napominju da su zastupnici u Skupštini u nekoliko navrata problematizirali različite aspekte mjere, ali je odgovor na sve upite bio kako je u tijeku izrada Strategije demografskog razvoja Grada Zagreba i da će sve biti sadržano u njoj.

Na pitanje kako komentira najavu smanjenja demografske mjere za roditelje odgojitelje jer se predlaže da umjesto do 15., naknadu primaju samo do djetetove 8. godine, a iznos više neće pratiti rast prosječne plaće, Bandić je rekao da se ništa neće smanjivati. Objasnio je da je riječ o javnom savjetovanju te da će 23. siječnja vidjeti što majke i građani žele i nakon toga će donijeti odluku.