Zagreb

Etlinger-Petek - Drugo vrijeme, ista sudbina?!

Autor: Tomislav Radnić / 20.08.2019.

Etlinger-Petek - Drugo vrijeme, ista sudbina?!

Uoči lokalnih izbora 2017. godine, nakon što su javnosti obznanjene liste za Gradsku skupštinu, u oko je mnogima upalo da je do tada perspektivni gradski zastupnik SDP-a, Dominik Etlinger, za svoj trud i rad u proteklom skupštinskom mandatu, "nagrađen" 23. mjestom na listi za gradski parlament, koje ni u najluđem scenariju ne vodi u skupštinske klupe. Hoće li istu sudbinu doživjeti i Renato Petek, gradski zastupnik koji se u ovim trenucima nalazi u zrakopraznom prostoru između stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez, koja je spojena s SDP-om, i SDP-a čijim članom (još uvijek) nije postao?!

Da će Dominik Etlinger sigurno ući u Gradsku skupštinu kao zamjena, kategorički je tada tvrdio vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a, Saša Molan.

- Znate da tijela SDP-a donose odluku o listama. Uvijek ima puno kandidata, a kolega Etlinger će sigurno ući kao zamjena kojih će biti nakon izbora jer mi očekujemo pobjedu. Kolega će i dalje biti aktivan, i dalje je tajnik Gradske organizacije. Ali ponekad moramo promijeniti redosljed kandidata i dati priliku drugima. No vidjet ćete da će kolega Etlinger i dalje biti gradski zastupnik - rekao je Saša Molan 3. svibnja 2017. godine, a na njega se nadovezala i Anka Mrak Taritaš, HNS-ova i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

- Kolega Etlinger će biti u Gradskoj skupštini jer će dobiti prolazno mjesto pa onda nema potrebe za bilo kakve insinuacije - zaključila je Anka Mrak Taritaš.

No sve što su rekli, nije ostvareno. SDP u Zagrebu nije pobijedio, pobijedio je Milan Bandić. Pobijedio je on na gradonačelničkim izborima, a i njegova je lista za gradski parlament ponovno bila najjača. Dominik Etlinger skupštinske klupe više nije vidio, a to ga je, na kraju, primoralo da se u potpunosti povuće iz politike.

Mnogi su komentirali da je razlog šikaniranja Dominika Etlingera bio taj što se on prometnuo ne samo u najprepoznatljivije lice zagrebačkog SDP-a, što je zasmetalo kreatorima politike zagrebačkog ogranka te stranke, Saši Molanu i Zvani Brumniću, već i stoga što je Etlinger često i žestoko kritizirao Milana Bandića, bivšeg SDP-ovca i političkog mentora predsjednika te stranke, Davora Bernardića.

Slična situacija sada se događa s Renatom Petekom, a sličan je i njihov politički put. Od anonimusa postali su glavni kritičari lika i djela zagrebačkog gradonačelnika. Poput Etlingera, i Petek se na sjednicama Skupštine često sukobljava s gradonačelnikom Bandićem, često izlazi s informacijama o (ne)radu gradskih službi i Zagrebačkog holdinga, čime se prometnuo u najprepoznatljivije lice SDP-ova skupštinskog kluba; u gradskog zastupnika kojega se poziva u emisije na radiju i televiziji, koji daje intervjue za gotovo sve tiskovine, sve ono čime se većina drugih gradskih SDP-ovaca baš i ne može pohvaliti.

I tu je, čini se, "puklo". Spajanjem SDP-a i stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića svi su članovi te stranke trebali postati članovima SDP-a. U svim se slučajevima to i dogodilo, osim u slučaju Renata Peteka, kojem je, bez objašnjenja, uskraćeno članstvo u toj stranci. Točan razlog ne zna ni sam Petek, no čini se da se iza svega kriju ista ekipa i isti motivi zbog kojih se Etlinger danas ne samo maknuo iz politike, već mu se ona ozbiljno počela gaditi. A kako i ne bi kada su mu leđa okrenuli ljudi koje nije smatrao samo kolegama, već i prijateljima.