Zagreb

Enimark Ponjević - Zatvoriti Hipodrom je kao zatvoriti Maksimir, a Dinamu reći neka igra na terenu NK Tekstilca

Autor: Tomislav Radnić / 09.06.2019.

Enimark Ponjević - Zatvoriti Hipodrom je kao zatvoriti Maksimir, a Dinamu reći neka igra na terenu NK Tekstilca

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, voditeljica projekta »Zagreb City«, poznatijeg i kao »Zagrebački Manhattan«, ali i nekadašnja voditeljica Ustanove za upravljanje sportskim objektom Hipodrom Zagreb, Mirka Jozić, potvrdila je za Jutarnji list da novog Hipodroma neće biti. Postojeći se zatvara krajem godine, a vlasnici konja upućuju se privatnicima, prvenstveno u Mlaku i Čehe.

No gradski čelnici predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, ne znaju ili znaju, no nije ih briga, da zatvaranjem Hipodroma doslovno gase dio konjičkog sporta, i to ne u Zagrebu, ne u Hrvatskoj već na prostoru cijele bivše države.

Zagrebački hipodrom, naime, kako nam govore dobro upućeni u ovaj sport, jedini je na prostoru bivše Jugoslavije »opremljen« za održavanje svih disciplina konjičkog sporta, pa i onih novčano najisplativijih - galopskih utrka. No Grad Zagreb, čini se, spreman je sve to ugasiti zbog projekta o kojem nitko osim, valjda, samog gradonačelnika ne zna ništa i koji je, s obzirom da se radi o istom investitoru, u Srbiji doveo do niza prijepora. Podsjetimo, radi se o famoznom »Beogradu na vodi« koji će se graditi punih 25 godina iliti četvrt stoljeća, a već sada izaziva probleme na sve strane i sumnju u kriminal »težak« milijarde.

Poduzetnik Enimark Ponjević, vlasnik čak 120 konja, od kojih je većina upravo galopera, ogorčen je ponašanjem gradonačelnika Milana Bandića i gradskih vlasti. Kao i nekadašnji upravitelj Hipodroma, Žarko Peša, tvrdi da je Zagreb stvarno mogao postati središtem konjičkog sporta u ovom dijelu Europe, samo da je bilo volje.

- Konje s Hipodroma upućuje se na privatne rančeve u Čehe i Mlaku?! Pa što je to, takvih rančeva imate koliko hoćete. To vam je kao da srušite Maksimirski stadion, a Dinamu ili Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji kažete da odu igrati na travnjak NK Tekstilca u Gajnice. Pa njegove dimenzije su iste, zar ne - rekao je za Z1 televiziju Enimark Ponjević čiji konji nastupaju za Mađarsku s obzirom da bio primoran s njima otići iz Zagreba.

- Ja imam 120 konja, većinom se radi o galoperima, a imam i nešto preponaša. No moji konji trče za Mađare, cijeli posao s konjima preselio sam u Budimeštu jer u Zagrebu nemam uvjete za njihovo držanje s obzirom na višegodišnju opstrukciju gradskih vlasti. Pazite, galopsku stazu na Hipodromu održava Zrinjevac. Pa gdje to ima, to kao da Zrinjevcu prepustite brigu o travnjaku na Maksimirskom stadionu, da tamo sade tulipane i slično. Za galopsku stazu postoje točno određena pravila uređivanja, ona mora biti u određenom stanju, a to ne može odraditi Zrinjevac. Zato sam bio prisiljen otići u Budimpeštu. Sada će se tamo održati jako natjecanje, na njega će doći i mađarski premijer Viktor Orban, a vjerujte mi, nekoliko medalja osvojit će Hrvati na hrvatskim konjima, na rasnim hrvatskim konjima. Ali se tamo neće vijoriti hrvatska zastava, neće je biti, samo mađarska - nastavlja Ponjević.

Naš sugovornik tvrdi i da bi se rado, sa svim svojim konjima, vratio u Zagreb, samo da ima uvjete za njihovo držanje na Hipodromu, no dodaje da se Hipodrom sustavno uništava jer ovoj gradskoj vlasti nikada u fokusu nije bio unosniji konjički biznis, samo građevinski.

- Trkaći konji, galoperi, vrijedniji su od zlata. Takvi konji vrijede desetke tisuća eura, milijune ako se radi o vrhunskim konjima. Takav sport donosi milijune, privlači turiste dubokog džepa, atraktivan je i unosan u svakom pogledu. Eto, o tome govorim, to je ta vrijednost. I to je posao, a ne gradnja nekakvih stanova i ureda na prostoru Hipodroma i Velesajma, a koliko čujem, tamo bi se gradili uglavnom stanovi, njih oko osam tisuća. Pa što će nam stanovi, imate koliko hoćete prostora za gradnju stanova i poslovnih prostora. Na koncu, pogledajte samo koliko poslovnih prostora u centru grada zjapi prazno. Sada bi oni gasili cijeli jedan sport u Hrvatskoj da grade stanove i nekakve poslovne prostore. Osim toga, radi se i o vodozaštitnom području, o prenamjeni zelene površine u građevinsku. Tko za to digne ruku, tko to podrži, taj je za mene državni neprijatelj - kategoričan je Enimark Ponjević.

Da se sustavno tijekom godina ulagalo u Hipdrom, da su prazni i zapušteni paviljoni na Zagrebačkom velesajmu pretvoreni u štale i/ili hale za konjička natjcanja, dakle, da je cijela ta priča proširena, a interes je postojao, tvrdi Ponjević, danas bi na Hipodromu imali preko 500 konja, a »vrtjeli« bi se milijuni.

- Rekao vam je Žarko Peša, postojao je plan uređenja Hipodroma, a na tadašnji natječaj javili su se Francuzi. Kako je cijela priča propala dolaskom Milana Bandića na vlast 2000. godine, Francuzi su uredili 400 godina stari hipodrom u Budimpešti, ovaj na kojem i ja držim svoje konje i na kojem se najčešće natječem. No vjerujte mi da bi Francuzi i danas rado uredili Zagrebački hipodrom. Pogledajte samo položaj Zagreba na karti - gravitiraju mu Beč, Budimpešta, Milano i Bratislava, kao i sve države bivše Jugoslavije. Da se u tu priču krene, do kraja godine na Hipodromu bi bilo 500 konja, samo ja bih se vratio sa svojih 120 galopera, a došli bi i drugi jer Zagrebački hipodrom jedini ima uvjete za sva natjecanja, a Zagreb položaj kakav drugi gradovi mogu samo sanjati - no za to jednostavno ne postoji volja, tvrdi Ponjević.

- Bandićevi ljudi na čelu konjičkih saveza, poput Tvrtka Mikulića ili Ognjena Preosta, supruga voditeljice Zagrebparkinga, Ane Preost, cijelo ovo vrijeme šute, dok Hipodrom malo po malo propada. To je sustavno i plansko uništavanje Hipodroma, sustavno uništavanje ovog sporta kako bi se došlo do sadašnjeg stanja, da se Hipodrom ide zatvarati radi nečijeg privatnog interesa. A siguran sam da se radi o privatnom interesu, o njihovom vlastitom novcu koji moraju reinvestirati, nekako oprati pa se ide preko Dubaija, isto što rade i ovi u Beogradu. No nije mi jasno da se jednim projektom uvjetuje drugi. Zašto zatvarati Hipdrom radi Manhattana, zašto ga se, ako se već u to pod silu ide, ne premjeti 20-30 kilometara južnije, zašto se ide u gašenje cijele jedne sportske grane, u rušenje nacionalnog konjičkog stadiona - zaključuje Ponjević.

Subotnji prosvjed ispred ulaza u Hipodrom okupio je oko dvije tisuće građana, a novi će se održati uskoro. No kako doznajemo, gradonačelnik Milan Bandić malo po malo napreduje u svom naumu. Trinaest konja u vlasništvu Ustanove Upravljanje sportskim objektima ide na privatni ranč u Mlaku, čiji vlasnik, Ante Šimleša, hitno mora graditi nove bokseve za konje s obzirom da su mu postojeći zauzeti, dok se konjičke klubove, škole jahanja i rehabilitacijsko jahanje upućuje ili k njemu ili u Čehe. Pitanje je samo hoće li tko popustiti, a kada jedni odu, za njima će vjerojatno i drugi, što će biti definitivni kraj Hipodroma, odnosno, još jedna podjeda Milana Bandića. To što se tijekom »borbe« koristio udarcima ispod pojasa, sutra više nitko neće ni spominjati.