Zagreb

Ekološka karta stigla u Zagreb

08.02.2018.

Ekološka karta stigla u Zagreb

Ukoliko vam dijete pohađa novozagrebački dječji vrtić Siget vjerojatno će vas zanimati kvaliteta vode u ovom području, ukoliko ste odlučili izgraditi kuću, primjerice u Petruševcu, dobro je znati gradite li kuću na zemljištu onečišćenom teškim metalima, a ako planirate do Sljemena moglo bi vam biti interesantno koliko je gore celzijevaca i koja je brzina vjetra. Sve to skupa možete naći na Ekološkoj karti grada Zagreba.  

Najavljena u proljeće 2017. godine kao projekt jkojim Zagreb postaje svojevrsni predvodnik u europskim i svjetskim okvirima. Interaktivna karta koja premrežuje cijeli grad i u obliku web aplikacije prikazuje  najvažnije podatke neporednom okruženjeu konačno je gotova. Kvaliteta tla, vode i zraka uz meteorološka  izvješća od sada su dostupna svima, od zainteresirane javnosti do običnih građana. Da stvar bude bolja svi podaci prikazuju se u real time-u, tj. vi jednim klikom na osobnom računalu ili pametnom telefonu uživo pratite "zdravlje" svog grada, a prate ga i stručnjaci u Gradu, posebno kada se bave prostornim planiranjem. 

- Ekološka karta za cilj ima očuvanje i unaprijeđenje kvalitete okoliša grada Zagreba kao i dobrobiti svih građana.. Znamo da je zdrav okoliš temeljna pretpostavka zdravog života" - poručio je gradonačelnik Bandić istaknuvši i kasko će stanicu za mjerenje kvalitete zraka po što hitnijem postupku postaviti i u Brezovici kako bi onima koji se bune protiv izgradnje kompostane dokazao da je kompostana potpuno bezopasna na ljudsko zdravlje. Osim u Brezovici isto će, kaže učiniti i u Resniku čija lokalna udruga UZOR, ima tradiciju kontrole gradonačelnikovih poteza. 

Ekološka karta, kao što je rečeno, dakle, omogućiti će i utvrđivanje nultog stanja opterećenja okoliša, odnosno sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate, što znači da u svakom trenutku možete  provjeriti koliko na nekoj zemljišnoj jedinici ima koncetrirane žive ili cinka, kolika je vlažnost, smjer i jačina vjetra,a da stvar bude bolja svi se podaci naravno i čuvaju pa znanstvenici mogu lakše uočavati pojedine promjene. 

Zagreb je ekološkom kartom napravio bitan iskorak kad je kvalitete života u pitanju,  slažu se medicinski stručnjaci , a vama, građanima u ruke daje alat kojeg, ako je za vjerovati nadležnima,  malo tko na kugli zemaljskoj ima.