Zagreb

Dio Roma iz Plinarskog naselja radije bi pod most nego u Novi Petruševec

Autor: Tomislav Radnić / 28.06.2019.

Dio Roma iz Plinarskog naselja radije bi pod most nego u Novi Petruševec

Iako već mjesecima traje trakavica oko spornog preseljenja 29 socijalno ugroženih obitelji, pretežito romskih, u zgradu u Novi Petruševec, prvotno namjenjenu za Tehnološki park, i iako se gotovo sve strane u priči protive preseljenju, ono se malo po malo počelo događati. Jer, eto, tako je odlučio gradonačelnik Milan Bandić, a čini se da ga je u tome ipak podržao zagrebački HDZ, iako je skupštinski predsjednik Drago Prgomet obećao da se neće ići mimo volje građana.

No ipak se išlo mimo volje građana, i to velike većine građana. Jer, pisali smo već ranije, preseljenju se protive gotovo svi stanovnici Petruševca, protivi mu se kompletan Mjesni odbor Petruševec, a u njemu sjede upravo "Bandićevci" i HDZ-ovci. Preseljenju se protivi i dio Roma koji kažu da bi radije pod neki most ili ulicu nego u novi geto. Preseljenju se, doznajemo, protivi i Hrvatski prirodoslovni muzej koji raspolaže obližnjom zgradom za čuvanje muzejske građe. Usprotivila se tome i zagrebačka oporba s obzirom da je sporna zgrada u Novom Petruševcu 2003. godine za 29 milijuna kuna kupljena za potrebe Tehnološkog parka te navodno nije primjerena za stanovanje većeg broja ljudi. No gradonačelnik Milan Bandić, očito uz zeleno svjetlo svojih nacionalno-zagrebačkih koialicijskih partnera, HDZ-ovaca, uspio je svima nametnuti svoju volju i silom započeti selidbu.

No čini se da sve to neće proći tako lako jer dio Roma iz Plinarskog naselja ne želi u Novi Petruševec. Razgovarali smo s dvije majke, Tihanom Kučiš i Rahimom Mejić, koje bi, kažu, radije na ulicu ili pod neki most nego u novi geto u Novom Petruševcu.

- Nas je trinaetero u obitelji, a dobili smo stan u Novom Petruševcu od jedva 70 kvadrata. Jako smo time razočarani, nismo zaslužili da završimo u Petruševcu jer su uvijeti tamo katastrofalni. Ta zgrada prokišnjava, jučer sam bila tamo i vidjeli smo da prokišnjava, da su zidovi popucali. Imam šestero male djece i bojim se za njihov život s obzirom je zgrada jednostavno nesigurna. Ako im se ovdje, u Plinarskom naselju, nije dogodilo ništa, ne želim da im se nešto dogodi u Novom Petruševcu. Ja u Novi Petruševec ne mislim ići, samo me mrtvu mogu odavde izvući. A ako me ipak uspiju izvući živu, svojim životom garantiram da ne idem u Novi Petruševec, radije ću sa svojom djecom otići pod neki most nego u Petruševec. Jednostavno ne želim ići iz geta u geto - rekla je za Z1 televiziju Rahima Kejić iz Plinarskog naselja koja bi trebala seliti u Novi Petruševec.

Slično misli i susjeda Rahime Kejić, Tihana Kučiš, koja je također dobila stan u Novom Petruševcu. Jednostavno ne želi u tu zgradu koja je zamišljena za Tehnološki park, zgradu u kojoj su trebali biti uredi, a ne stanovi, zgradu uz prugu u kojoj, doznajemo, voda nije ni za kupanje.

- Mi smo osmeročlana obitelj, a dobili smo stan od 68 kvadrata. To je jednostavno neizvedivo jer tamo su uvjeti gori od ovih u kojima sada živimo. Krov prokišnjava, zidovi su popucali, podovi su u groznom stanju, voda nije za piće. Tamo nema sigurnosti za djecu, a to nam je najvažnije. Stan do stana, jedan ulaz u zgradu, popucali balkoni. Tko nam jamči da netko od nas neće izgubiti dijete. Zanima me tko je slagao kriterije za dodjelu stanova jer neki s manjim obiteljima sele u Novi Jelkovec, a nas se prisiljava ići u Novi Petruševec. Gradonačelnik Milan Bandić nas je izigrao. Prije svakih izbora dolazi u Plinarsko naselje, donese nam po litru ulja i kilu brašna i od nas očekuje da glasamo za njega, a mi 20 godina čekamo da on izvrši svoje obećanje i dodjeli nam stanove u najam. Da, u najam jer ćemo mi stanove koje dobijemo plaćati, ne dobivamo ih besplatno, kako neki govore. No nama nije problem plaćati najamninu, nama je problem Novi Petruševec u koji ne želimo. Nas se ovdje iz Plinarskog naselja pod hitno želi maknuti zbog gradnje ovog ovdje "Beverly Hillsa" pa nas se seli u zgradu koja prokišnjava i koja se svaki čas može srušiti - kategorična je u razgovoru za Z1 televiziju bila Tihana Kučiš.

Nakon svega, ostaju dva pitanja. Zašto gradonačelnik Milan Bandić pod silu želi 29 obitelji preseliti u spornu zgradu i zašto mu je zagrebački HDZ za to ipak dao zeleno svjetlo, iako je skupštinski predsjednik Drago Prgomet na prošloj sjednici Gradske skupštine obećao da se nikako neće ići protiv volje građana. Dapače, obećao je da će zgrada biti privedena svrsi za koju je i kupljena - za Tehnološki park.