Zagreb

Di su pare?

Autor: Tomislav Radnić / 08.02.2018.

Di su pare?

SDP je u teškoj situaciji, kampanja za lokalne izbore 2009. godine, pod vodstvom tadašnjeg šefa stranke Zorana Milanovića, mogla bi ih danas koštati najosnovnijeg - novca za plaće i režije. Naime, do sutra Slobodanu Ljubičiću, nekadašnjem šefu financija te stranke, moraju isplatiti 10 milijuna kuna, koje im je "posudio" te kobne 2009. za povećane troškove kampanje.Štoviše, SDP-u tako nalaže Visoki trgovački sud pravomoćnom presudom koja Ljubičiću daje pravo da ovrši svoju bivšu stranku ukoliko mu na račun ne sjedne spomenuti novac.

Iako se od te kobne 2009. godine govori kako je isključivi krivac za povećane troškove kampanje, koji su doveli do današnjeg ukupnog duga od 10 milijuna kuna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, inače bivši SDP-ovac, ispostavilo se da to baš i nije u potpunosti točno.

Milan Bandić tada je bio kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, a Zoran Milanović nositelj SDP-ove liste za Gradsku skupštinu. Tražio je stoga dodatno financiranje te, nesretne 13. liste, što je SDP-ovce, na koncu, koštalo 4,3 milijuna kuna više nego su planirali potrošiti.

Stoga je trebalo novac negdje naći, a kud li boljeg čovjeka za "doći do novca" od snalažljivog Imoćanina, Slobodana Ljubičića, u narodu znanog i kao Kikaš. Nabavio je tako Ljubičić potrebne kune, dugovi SDP-a prema trvrtkama su riješeni, Bandić je premoćno pobijedio u Zagrebu i svi zadovoljni. Ali ne tako dugo.

Koncem godine došli su i predsjednički izbori. SDP je imao svog kandidata, Ivu Josipovića. No, nošen velikom zagrebačkom pobjedom, kandidirao se i Milan Bandić, dakako, suprotno volji vrha stranke i Zorana Milanovića. Nije dugo trebalo da Bandić i svi oni SDP-ovci povezani s njime, poput Jelene Pavičić Vukičević, Slavka Kojića ili Slobodana Ljubičića, "izlete" iz stranke.

I tu nastaju problemi. Oni koji su izveli opraciju s novcem, više nisu bili u stranci, dugovi su bili pokriveni i o tome nitko više nije govorio, no Slobodan Ljubičić želio je natrag novac koji je posudio svojim dojučerašnjim stranačkim drugovima. Kako ga nije dobivao, podigao je tužbu protiv SDP-a, zahtjevajući natrag ono što im je posudio. Vrijeme je prolazilo, kamate su se gomilale, da bi ovih dana Visoki trgovački sud donio konačnu odluku, pravomoćnu - SDP Slobodanu Ljubičiću mora isplatiti 10 milijuna kuna.

Mnogi SDP-ovci kao glavnog krivca prokazuju svog nekadašnjeg šefa, ne Milana Bandića nego upravo Zorana Milanovića za kojega kažu da je stranku doveo do dna na kojem se nalazi danas. Već ranije, podsjetimo, SDP je punio novinske stupce krizom zbog koje su i tada bile upitne plaće u toj stranci, a sve se pripisivalo Milanoviću i njegovoj rastrošnosti, poput najma skupih savjetnika koji mu, kažu upućeni, nisu ništa pomogli. Sada i ovaj slučaj s Ljubičićem pa se pitaju, što je sljedeće.