Zagreb

Blaža epidemija virusa zapadnog Nila!

Autor: Biljana Starović / 11.09.2018.

Blaža epidemija virusa zapadnog Nila!

Da ubod komarca ne mora uvijek biti bezalen, pokazuje i 39 oboljelih od virusa zapadnog Nila, što je veća brojka nego prijašnjih godina. Simptomi su slični gripi, a virus se ne prenosi s osobe na osobu. 

Uz to što su, vjerojatno, najiritantnije, komarci su i najsmrtnosnije životinje na svijetu. Jedan od virusa kojeg prenose je onaj zapadnog Nila, od kojeg je u Hrvatskoj laboratorijski potvrđeno 39 oboljelih. Oni koji su u kritičnom stanju nalaze se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. 

- Kod nas, na odjelu intenzivnog liječenja i dalje imamo pet bolesnika, kojima je potvrđen virus zapadnog Nila i koji su u kritičnom stanju. Još imamo dvoje, koji su sumnjivi, ali još nismo potvrdili bolest - kazao je infektolog Marko Kutleš.

Broj oboljelih je veći nego prošle godine, pa se može smatrati da je to blaža epidemija. Simptomi su, u početku, slični gripi.

- Temperatura, može biti neki osip, bol u mišićima, čak može biti i glavobolja u početku. Kasnije se javljaju intenzivnija glavobolja, povraćanje, može doći do poremećaja svijesti, može doći do paraliza i to su onda pacijenti koji zahtijevaju boničko liječenje - istaknuo je Kutleš.

Najugroženiji su stariji bolesnici i oni koji imaju neku drugu bolest, poput dijabetesa ili hipertenzije. Vrhunac epidemije obično je od 15. kolovoza do 15. rujna, a kako će biti ove godine, ovisi o vremenskim prilikama.