Zagreb

Bandićev GUP u ozbiljnim problemima?!

Autor: Tomislav Radnić / 04.11.2019.

Bandićev GUP u ozbiljnim problemima?!

Nakon što su se preko medija prepucavali i pokazivali mišiće, zadnje zbog štrajka prosvjetara, članovi nacionalne koalicije, prvenstveno HDZ i HNS, a onda i HDZ i Milan Bandić, pokazali su "gradu i svijetu" da u koaliciji cvjetaju ruže, barem naizgled. Prvo su se izmirili HDZ i HNS i dogovorili kako će s buntovnim prosvjetarima, a danas su to učinili i HDZ i Milan Bandić.

Ususret donošenuju Državnog te Zagrebačkog proračuna, ali i GUP-a Grada Zagreba, sastali su se nacionalno-lokalni koalicijski partneri, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković te gradonačelnik Milan Bandić. Čini se da trzavica više nema, barem ako je suditi po rečenome nakon sastanka. Bio je to konstruktivan sastanak, rekao je Plenković, a Bandić dodao da su ga obilježile dvije riječi - odgovornost i partnerstvo.

Na sastanku su razgovarali o brojnim važnim zagrebačkim temama, poput rekonstrukcije remetinečkog rotora, revitalizacije Imunološkog zavoda, Dječje bolnice, no na dnevnom je redu, naravno, bio i GUP, koji bi se tijekom ovoga mjeseca treba naći pred skupštinarima.

Premijer Plenković tvrdi da je sada sve na resornom ministarstvu, onome HNS-ovca Predraga Štromara, no da u tome nema politike. Ministarstvo je dužno vidjeti je li predloženi dokument u skladu sa svime s čime treba biti te sukladno tome donijeti odluku, mišljenja je prvi čovjek Vlade i HDZ-a.

Ako "svjetlo" Ministarstva graditeljstva bude zeleno, dokument će se naći pred gradskim zastupnicima, no to ne znaći da će proći. Problem Bandiću mogao bi biti HDZ-ov Ivan Kujundžić koji je najavio da za GUP neće dići ruku ako se ne "pomire" Grad Zagreb i struka, odnosno, ako će struka i dalje tražiti obustavu donošenja izmjena i dopuna GUP-a. A upravo to se dogodilo danas - struka, arhitekti i urbanisti, uputili su Ministarstvu graditeljstva dopis u kojem traže obustavu daljnjih izmjena i dupuna GUP-a tvrdeći da se njima krše zakoni, uredbe te Prostorni plan.

Hoće li taj dopis utjecati na odluku Ministarstva graditeljstva, vidjet ćemo, no svakako bi mogao na odluku skupštinsakog HDZ-ovca Kujundžića, a kako njegova ruka itekako može prevagnuti, na predstojećoj bi se sjednici mogla odvijati prava drama s neizvjesnim završetkom. Jer u pitanju nije samo to, tu su i proračuni, kako Državni, tako i Gradski, a "padaju" i jedan i drugi ukoliko zagrebački ne dobije podršku HDZ-a, odnosno, državni ako ne dobije podršku "Bandićevih žetončića".