Zagreb

Bandić tri dana prije izbora želi dijeliti novac Zagrepčanima, HDZ i oporba kažu: E, nećeš!

Autor: Tomislav Radnić / 01.07.2020.

Bandić tri dana prije izbora želi dijeliti novac Zagrepčanima, HDZ i oporba kažu: E, nećeš!

U četvrtak, točno tri dana prije parlamentarnih izbora, a dva dana uoči izborne šutnje, gradonačelnik Milan Bandić sazvao je novu sjednicu Gradske skupštine, sa samo dvije točke dnevnog reda. Jedna je izvješće o onome što je Grad Zagreb učinio za Zagrepčane pogođene potresom, a druga, još i važnija, prijedlog pomoći Zagrepčanima koji su oštećeni u potresu. No ta sjednica trebala bi se održati nakon što prethodna završi, što će, doznajemo, i HDZ-ovci i oporba pokušati spriječiti. Ne žele, naime, da se Bandić uoči izbora hvali učinjenim, a potom i dijeli novce Zagrepčanima za čije se glasove i sam bori.

Plan HDZ-ovaca i oporbe je, zapravo, vrlo jednostavan - rastegnuti trajanje još jednog nastavka već započete sjednice kako se nova ne bi mogla održati prije izbora, i to je to. To što će Zagrepčani na kraju, barem jedno vrijeme, biti zakinuti za pomoć, sada nikome nije bitno. Jedino je bitno da gradonačelnik Milan Bandić uoči parlamentarnih izbora ne dijeli novac, a time stekne i poneku simpatiju i osvoji taj jedan mandat koji mu je trenutno dosta nesiguran.

Sam gradonačelnik nositelj je liste u Drugoj izbornoj jedinici, svojoj, u kojoj već tradicionalno osvaja mjesto u Hrvatskom saboru. No ove su mu godine račune pomrsili brojni igrači koji su se pojavili u njegovu kraju. Miroslav Škoro ispred Domovinskog pokreta, Godran Jandroković ispred HDZ-a, Nino Raspudić ispred MOST-a, Rajko Ostojić ispred SDP-a, Vilim Matula ispred MOŽEMO, Boro Nogalo ispred START-a itd. Osim toga, sa svih je strana zadnjih mjeseci krenula paljba prema gradonačelniku Bandiću kojemu je popularnost potonula. Brojne ankete koje su do sada izašle ne idu mu u korist jer taj jedan mandat koji potencijalno osvaja nije siguran, ovisi o brojnim faktorima, prije svega, izlaznosti birača, a znamo da će korona-kriza vjerojatno izlaznost smanjiti.

S druge strane, Bandić tradicionalno uoči bilo kojih izbora na kojima se natječe, Grad Zagreb kojemu je 20 godina na čelu, koristi u izbornoj kampanji. Za to ga se tradicionalno i proziva, no do sada, barem ako je suditi po nereagiranju pravosudnih organa, nije učinio ništa nezakonito. Snižavaju se tako cijene parkiranja, javnog prijevoza, dijele besplatni udžbenici, novac roditeljima-odgojiteljima, obnavljaju crkve diljem zemlje, doniraju strojevi, autobusi i slično.

Ova godina je, pak, specifična jer je Hrvatska, kao i dobar dio svijeta, pogođena korona-krizom, s time da je Zagreb pogodio i snažan potres. Mnogi su govorili kako se Bandić u tome baš i nije najbolje snašao, da nije na vrijeme predložio potrebne mjere, da je potrošio novac za krize i sl. No snalažljivi Bandić uvijek uspjeva napraviti nešto čime, na kraju, pomogne, ali isto tako sebi poveća šanse da napravi nešto na izborima. Slijede nam parlamentarni izbori, a kud li bolje prilike za pomoći Zagrepčanima pogođenima potresom, i to baš tri dana prije nego li će ti isti Zagrepčani na birališta.

Rekli smo, dvije točke nalaze se na sjednici, jedna je izvješće o učinjenome nakon potresa, a druga pomoć za sve one koji su njime pogođeni. Radi se, naime, o novčanoj pomoći i subvenciji kamata na kredit, čime bi se građanima olakšala obnova devastiranih objekata. No HDZ-ovcima, koji itekako priželjkuju još jednu pobjedu na izborima, kao i oporbi koja se, više-manje cijela natječe na izborima, nikako ne odgovara da mrski im Bandić nekoliko dana uoči izbora dijeli novac biračima te se hvali onime što je do sada za njih napravio. Navodno su spremni i prazni panoi za jumbo-plakate na koje bi Bandić, ako se sjednica održi i ako mu ti prijedlozi prođu, postavio upravo to, najnovije napravljeno za Zagreb i Zagrepčane. Zato, kako doznajemo, i oporba i Bandićev navodno-partner HDZ, planiraju sabotirati održavanje te sjednice, i to na način da odugovlače ovu koja je u tijeku, a da se nova ne uspije održati prije izbora. A to im ne bi trebalo biti teško postići, mogu jednostavno odugovlačiti ili ponovno srušiti kvorum, što i jesu planovi, govore nam sugovornici i iz oporbe i iz redova HDZ-a.