Zagreb

Bandić i HDZ zapetljali se u igrama bez granica

Autor: Tomislav Radnić / 09.02.2020.

Bandić i HDZ zapetljali se u igrama bez granica

U ponedjeljak se nastavlja sjednica Gradske skupštine s najvažnijom točkom, izmjenama i dopunama GUP-a grada Zagreba. Kako će sve proći, teško je reći, jer u tijeku su igre bez granica na više strana. Što između nacionalno-zagrebačkih koalicijskih partnera, Milana Bandića i HDZ-a, a što unutar samoga HDZ-a, sve u svjetlu unutarstranačkih izbora u toj stranci.

Prvotni dogovor nacionalno-zagrebačkih koalicijskih partnera, doznajemo, bio je da se za GUP glasa bez amandmana. Ako bi ih i bilo, to su trebali biti "kozmetički" amandmani koji ne bi puno toga mijenjali, a "na kraju balade" ispalo bi da HDZ nije samo tako podržao GUP već je ipak u njega intervenirao. To je dogovoreno odavno, a potvrđeno i na prošlogodišnjem sastanku partnera održanom u Vladi, s obzirom da se već tada znalo da će HNS-ov ministar graditeljstva Predrag Štromar dati zeleno svjetlo tom dokumentu. Naravno, prvo je trebalo odigrati mali igrokaz za javnost, u smislu vraćanja GUP-a na doradu, no radilo se o manjim popravcima dokumenta, što je Grad Zagreb i učinio u svega nekoliko dana i ishodio potrebnu suglasnost Ministarstva graditeljstva.

GUP je potom trebao na proračunsku sjednicu u prosincu, no gradonačelnik Milan Bandić je, uslišivši želju koalicijskog partnera, čija se kandidatkinja, Kolinda Grabar Kitarović, borila za još jedan petogodišnji mandat na Pantovčaku, to odgodio za veljaču.

Tada je sve, sukladno dogovoru partnera, trebalo proći bez većih problema, odnosno, bez amandmana. No dogovoren je datum unutarstranačkih izbora u HDZ-u, a već tada sve glasniji su bili oni koji se protive koaliciji HDZ-a i Milana Bandića pa je njihov glas sve snažnije dopirao i do HDZ-ovaca, kako u zagrebačkoj organizaciji, tako i u samoj Gradskoj skupštini. Čak je i bivši skupštinar, Ivan Kujundžić, rekao kako aktualna garnitura HDZ-a nema legitimitet odlučivati o tako važnom dokumentu kao što je GUP te da bi se to trebalo prepustiti novom vodstvu gradske organizacije.

Večer uoči sjednice Gradske skupštine održano je i Predsjedništvo Gradskog odbora HDZ-a, na kojem je većinom glasova, 10:3, odlučeno da se na GUP ide s amandmanima, njih čak 15. Samo trojica članova Predsjedništva, među kojima je bio i skupštinski zastupnik Ivan Ćelić, protivili su se GUP-u općenito, dok je ostalih 10 članova, dakle, bilo za soluciju s amandmanima. To je potom većinom glasova (41 za, 9 protiv u 4 suzdržana) prihvatio i Gradski odbor HDZ-a Zagreb.

No gradonačelnik Milan Bandić odlučio je uzvratiti koalicijskom partneru pa je izašao sa svojim amandmanima, točnije, njegov Klub u Skupštini i on sam, predložili su čak 71 amandman, što je svojevrsni presedan s obzirom da nije baš slučaj da predlagatelj na vlastiti prijedlog daje amandmane, i to toliki njihov broj. No Bandić je, govore nam upućeni, želio koalicijskom partneru još jednom pokazati "tko je gazda u Zagrebu". Neki tvrde i da se tu radi o nečem drugom. Ne negiraju ovo prvo, no dodaju da je Bandić na taj način, bez javne rasprave, u konačni prijedlog GUP-a želio "ugurati" i neke stvari koje su potencijalno sporne, što se na kraju i pokazalo spornim, jer je od spomenutog broja amndmana njih čak 25 vezano uz betonizaciju zelenih gradskih površina diljem grada. To potvrđuje i podatak da ti amandmani datiraju iz polovice prošle godine, što znači da ih je Bandić imao spremne još tada, kada se GUP prvi puta trebao naći pred gradskim zastupnicima, još u srpnju 2019. godine.

Stoga se hitno u subotu sastalo Predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a, ne bi li uz pomoć stručnjaka (pravnika, građevinara i arhitekata) pročešljali Bandićeve amandmane te donijeli odluku da se ne podrži spomenutih 25 amandmana kojima se prenamjenjuju zelene površine.

No Bandić ih je preduhitrio, najavivši da će povući sve svoje amandmane, ali i uputivši priopćenje u kojem ističe što je to "istina o GUP-u". U njemu, između ostaloga, optužuje aktualnog ministra graditeljstva Predraga Štromara, ali i njegovu prethodnicu, Anku Mrak Taritaš, da nisu donijeli potreban Pravilnik o prostornim planovima, koji su trebali donijeti još prije šest godina, niti napravili išta što bi proceduru donošenja istih "dovelo" u vrijeme u kojem živimo, s obzirom da se prostorni planovi, pa i GUP grada Zagreba, donose po pravilima koja datiraju iz davne 1998. godine.

Tako je mudri Bandić, smatraju upućeni u situaciju, opalio šamar velikoj kritičarki GUP-a, skupštinskoj zastupnici i bivšoj ministrici graditeljstva, Anki Mrak Taritaš te aktualnom HNS-ovom ministru Predragu Štromaru, ali i još jednom pokazao HDZ-u da on bez problema može igrati njihovu igru - žele li amandmane, imat će ih cijelu hrpu, a ako od njih ipak odustanu, odustat će i on od svojih.

No HDZ-ovci, čini se, ni sami više ne znaju što da rade. Predsjedništvo Gradske organizacije, rekli smo, odlučilo je da se ide s odbijanjem spornih 25 amandmana Kluba Milana Bandića koji se tiču prenamjene zelenih površina, no ta je odluka protivna Statutu te stranke jer bi je morao blagosloviti Gradski odbor, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Dakle, HDZ-ovi gradski zastupnici nisu dužni postupiti prema odluci Predsjedništva HDZ-a Zagreb. Osim toga, rekli smo, u tijeku su unutarstranački izbori u HDZ-u pa ih se dio svrstao na stranu aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića koji je (još uvijek, op.a.) za koaliciju s Bandićem jer mu je ona potrebna za održavanje kakve-takve većine u Hrvatskom saboru, dok ih je dio na strani Plenkovićeve stranačke oporbe, koju navodno i dalje predvodi Milijan Brkić nacionalno, a Andrija Mikulić lokalno, u Zagrebu. Oni bi tu koaliciju rado razvrgnuli, govore nam upućeni, jer će se tako riješiti sve većeg utega, kako u Zagrebu, tako i nacionalno. Bandićeve afere, suđenja, prosvjedi protiv njega, kritike koje pršte sa svih strana, alarmirali su HDZ-ovce da pobjegnu od partnera koji bi se svakoga trenutka mogao ozbiljno poskliznuti, a možda i pasti.

Takozvana Plenkovićeva struja u zagrebačkom HDZ-u smatra da bi bilo pošteno, ako se već išlo na soluciju s odbijanjem Bandićevih amandmana koji prenamijenjuju zelene površine u poslovne, stambene ili mješovite, da su onda "uklonjena" i četiri takva HDZ-ova amandmana, točnije, amandmani 5, 8, 11 i 12. Ta je struja, dakle, i dalje za koaliciju pa pokušavaju koliko-toliko odigrati pošteno, no pitanje je - je li sada već kasno, ima li možda Bandić još kojeg "asa u rukavu" kojeg čuva za ponedjeljak i naredno razdoblje.

Hoće li Milan Bandić ostati pri svome pa povući sve svoje amandmane, jer HDZ-ovci, navodno, od svojih ne odustaju. Koja će struja povući koga od gradskih zastupnika HDZ-a, tko će pobijediti u igri nadmudrivanja, tko će ostati hladne glave. Vidjet ćemo u ponedjeljak, no bit će vatreno. Kako nam govore upućeni u situaciju iz Gradu i HDZ-a, telefoni su još od četvrtka navečer, kada je završio prvi nastavak prve ovogodišnje sjednice Skupštine, užareni kako već dugo nisu bili. Čak se ni za vrijeme predsjedničke kampanje, kada se Kolinda Grabar Kitarogvić protiv Zorana Milanovića borila u drugom krugu, oni nisu toliko zagrijavali.

Jer puno je toga na kocki i jednimma i drugima (i trećima), a situacija je toliko komplicirana da čak i oni koji do sada nisu imali ništa protiv koalicije s Bandićem, polako preispituju svoju političku budućnost ukoliko i dalje budu sudjelovali u političkom igrokazu koji nikome ne može donijeti ništa dobroga.