Zagreb

Ambienta 2019.

09.10.2019.

Ambienta 2019.

Nova priča o ideji, dizajnu, arhitekturi, građenju i hrvatskoj proizvodnji na ovogodišnjoj proširenoj ambienti dostupna je svim građanima od 9. do 13. listopada na Zagrebačkom velesajmu. Viša razina izlaganja prezentirat će se u čak 10 paviljona s ponudom 461 hrvatskog izlagača i 28 inozemnih izlagača.  

Sadržajni i kvantitativni rast izlagačkog i programskog segmenta od gotovo 50 posto u odnosu na prošlu godinu izravni je rezultat partnerskog odnosa Zagrebačkog velesajma i izlagača i institucionalne potpore Ministarstva poljoprivrede te Hrvatske gospodarske komore.

- Maksimalno potičemo razvitak  našeg dizajna na ovakvim projektima,a vjerujem da ćete uistinu biti impresionirani kad pogledate što smo postavili u umjetničkom segmentu. Tu su prvaci hrvatske moderne umjetnosti, prvaci iz devet zemalja svijeta i ujedno jedna cijela kompletna priča o stanovanju. Zaista je prilika pozvati sve građane da dođu pogledati ovogodišnju izložbu- naglašava direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

Naši izlagači predstavljaju se na više od 3000 kvadrata, radi se o drvnoj industriji koja za razliku od nekih drugih sektora bilježi stalno povećanje prihoda i izvoza. Godišnje se tu realizira preko milijarde i sto milijuna eura.

- Posebno nas veseli činjenica da imamo u prvih sedam mjeseci povećanje proizvodnje namještaja za 5 posto. Radi se o proizvodima visoke vrijednosti sa inovativnim dizajnom i željeli bi u novijoj strategiji Hrvatska 2030.da upravo proizvodnja namještaja ima kvalitetniju poziciju i da bar one investicije koje financira država ili lokalna samouprava da se u njima nađe više hrvatskog namještaja- dodaje potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan kovačević.

Kakvi su zapravo efekti poticanja višeg stupnja prerade u drvnoj industriji i izvoz drvne sirovine prokomentirala je Ministrica poljoprivrede.

- Smatramo da strategija koja je donešena i usvojena 2017. godine tj. model koja je izašao iz strategije i operativni programi pozitivno utječu i na zapošljavanje i na viši stupanj finalizacije- komentira Ministrica gospodarstva Marija Vučković.

Ambienta je i dalje ogledalo hrvatskog namještaja i hrvatskih proizvoda. Naravno osim samog namještaja bitno je spomenuti i proizvodnju parketa , prozora , vrata i ostalih drvnih proizvoda...kao i neke od nedostataka u tom sektoru.

- U ovom trenutku i dalje smatramo da je konkurentnost parketa izuzetno dobra. Problem je što nemamo dovoljno kvalificirane radne snage. Dnas je i plaća poprilično veća u sektoru, to su već plaće od 5000 tisuća do 6000 tisuća kuna a nema dovoljno ljudi dok inžinjerske plaće nisu dovoljno stimulirajuće iako su preko 1000 eura- dodaje jedan od izlagača Marijan Gavran.

Svi nezaposleni čuli ste u kojem sektoru ima slobodnih radnih mjesta, a svi ostali posjetite Zagrebački velesajam do kraja ovog tjedna i pogledajte 46. -ti po redu salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta 2019.