Zagreb

Advent u Zagrebu je gotov, i ove godine rekordni rezultati!

07.01.2019.

Advent u Zagrebu je gotov, i ove godine rekordni rezultati!

Loša vijest za Zagrepčana i brojne turiste - nema više zabave u centru grada. Noćni božićni 'štimung' je gotov, kao i zagrebački Advent. Rasklapaju se kućice i pozornice, skidaju ukrasi, no ne skida i osmijeh te dobra vibra kad su u pitanju brojke, što dolazaka turista, a što ovogodišnje zarade.

Zagrebački Advent je gotov, božićna čarolija je završena...

Iako se ove godine, po četvrti put nismo mogli natjecati za titulu 'najboljeg božićnog europskog sajma', rezultati su rekordni, bolji nego lani, i kad su u pitanju turisti, ali i zarada. Nakon što je tri godine proglašen najboljim u Europi, ove godine, zbog pravila Zagreb nije bio u konkurenciji, ali je zato ponovno sve oduševio rezultatima. Advent je tako privukao čak 127 tisuća posjetitelja, između 30. studenog i 31.prosinca 2018., što je porast od čak 12 posto u dolascima i 13 u noćenjima. 

- Mnoge europske metropole mogu učiti od Zagreba, i kad je Advent i mulikulturalnost te multietničnost u pitanju. U Zagreb su svi dobrodošli, nitko nije višak- poručuje gradonačelnik Milan Bandić, dok glasnogovornica Turističke zajednica Grada Zagreba Darja Dragoje tvrdi kako je porast broja turista i u noćenjima i dolascima, među ostalim, i zato jer se u Zagrebu otvorilo 6 novih hotela, što ne znači da smještajnih kapaciteta i dalje ne manjka. 

Procjenjuje se da su posjetitelji u vrijeme Adventa potrošili više od pola milijarde kuna, no ove godine Turistička zajednica Grada Zagreba, u suradnji s Institutom za turizam, neće raditi detaljnu analizu potrošnje tijekom Adventa, pa se treba osloniti na skorašanje podatke koje će objaviti Porezna uprava i Ministarstvo financija. Naime, 2016. je zarada od Adventa bila oko 420 milijuna kuna, dok godinu kasnije, 2017. oko 477 milijuna kuna. Tako se očekuje, s obzirom na ovogodišnji porast broja turista, kako će zarada od ovogodišnjeg Adventa biti još bliža cifri od 500 milijuna kuna, odnosno pola milijarde kune.

Ovih dana će se deinstalirati sve kućice i ukrasi, no trebat će čak 20 dana da se ukloni veliki Ledeni park, koji će, prema informacijama koje ima Z1 TV, iduće godine biti najzanimljiviji dosad, sa brojnim novitetima. Unatoč tome što se dio stručne javnosti, odnosno arhitekata, bunio prve godine postavljanja Ledenog parka, praksa je zadnjih godina ipak pokazala kako je bojazan bila promašena, jer svake je godine i travnata površina, kao i cijeli Tomislavac vraćena u 'prvotno stanje'.

Kao i ovog Adventa, iz TZGZ-a najavljuju da će formula za idući Advent također biti 'manje konzumerizma, a više kulture', dakle, manje štandova sa ićem i pićem, a više kulturnih događanja.