Zagreb

5. sajam zimnice i autohtonih proizvoda na Trgu bana Jelačića

Autor: Biljana Starović / 04.10.2019.

5. sajam zimnice i autohtonih proizvoda na Trgu bana Jelačića

96 OPG-ova iz cijele Hrvatske predstavlja se na 5. Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda. Hrvatska na europskoj razini trenutno ima 23 zaštićena proizvoda, dok je njih još 15 u postupku registracije. Veliki dio njih možete pronaći na Trgu bana Jelačića do nedjelje do 15 sati.

S krajnjeg juga u srce metropole – svoje mjesto na Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda pronašao je OPG iz Blata na Korčuli. Osim ušećerenih badema, arancine, četiri vrste džema, donijeli su poseban kolač, blatsku lumbliju, koja ima brojne sastojke.

Iako je med jedan od najzastupljenijih proizvoda na ovome sajmu, stanje s pčelama nikako nije dobro, kazala nam je gospođa Antonija Zelenika koja šest godina ima svoj OPG. 

Na sajmu se množe pronaći zaista raznolike proizvode, a ove se godine okupilo 96 OPG-ova iz cijele Hrvatske. U oragnizaciji zajednički sudjeluju Grad Zagrebi MInistarstvo poloprivrede. Jedan od ciljeva sajma je širenje izravne prodaje te stvaranje komunikacije poljoprivrednih proizvođača s krajnjim potrošačima - istaknuo je Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivede.