Zagreb

350 godina KBF-a !

09.03.2018.

350 godina KBF-a !

Zagrebačko je Sveučilište s djelovanjem započelo 1669 godine. Katolički bogoslovni fakultet preduhitrio je čak i samo Sveučilište, i s radom krenuo godinu dana ranije. Svoj je dan obilježio pred prepunom dvoranom u Voćarskoj 106.  

Teologija. Znanost o Bogu, ali i znanost o čovjeku, o društvu, o društvenim odnosima, tome kakvi oni jesu i kakvi bi mogli biti u nekoj ljepšoj, dostojanstvenijoj formi. Fakultet je ovo koji u svojoj tri i pol stoljetnoj tradiciji nadmašuje i najveće hrvatsko Sveučilište, ono zagrebačko. Fakultet je ovo koji je stvorio generacije i generacije svećenika različitih redova, ali i generacije teologa laika, vjeroučitelja, osoba koje se bave najrazličitijim zanimanjima. No, svi oni dijele edukaciju, isti background, sličan pristup životu i shvaćanju istoga. Mnogi su od njih uveličali teološko-svjetovno slavlje u Voćarskoj 106. Bivši, sadašnji , a vjerojatno i neki budući studenti zajedno s dekanom Mariom Cifrakom, novim starim rektorom Damirom Borasom , gotovo svim ostalim zagrebačkim dekanima, velikodostojnicima katoličke, ali i srpske te makedonske pravoslavne Crkve odali su počast ovoj gotovo povijesnoj ustanovi koja već polako nadilazi te okvire i postaje institucija, institucija u srži hrvatskog društva. Jedan od diplomanata ove generacije, Ivan Dominik Iličić svoje je iskustvo na studiju teologije opisao ovako: 

 -  Studirati na KBF-u bilo je uistinu izvrsno, ali ponekad i teško, baš kao što i druge dobre i ispravne stvari često nisu i lagane za ostvariti. KBF može poslužiti jednom putu pročišćenjanaše vjere ali i čitavog našega života.  Prepreke su naravno brojne, jako je veliki broj ispita, težih i lakših trenutaka ali sve u svemu , teologija je izvrsna i čovjeku može pomoći da dublje upozna Boga, da ostvari bolji sklad između osjećajne i razumske dimenzije. Spoj  vjere i znanosti je jako važan, a teologija nam daje upravo tu znanstvenu, razumsku dimenziju koja će nam onda vjeru snažnije potkrijepiti- 

- Teologija dakle nikako nije zatvoreni fakultet, nije namijenjena samo budućim svećenicima. Ona je otvorena za društvo u cjelino -  istaknuo je rektor Boras.

Oni koje teologija zanima, moraju znati da ih čeka trnovit ,ali put s velikom duhovnom i akademskom nagradom. Osim teoloških predmeta ovaj Fakultet nudi pregršt psihologije, filozofije, ostalih društvenih znanosti, široku humanističku naobrazbu. Pa, sretan rođendan zagrebačkom KBF-u.