Zagreb

19. put trčat će se u čast Terryju Foxu!

Autor: Biljana Starović / 04.09.2018.

19. put trčat će se u čast Terryju Foxu!

S obzirom da su zloćudne bolesti jedan od najčešćih uzroka smrti u Hrvatskoj, svakako su potrebna dodatna istraživanja i liječenja. A upravo su tome namijenjeni svi prihodi humnitarne utrke, Terry Fox Run, koja će se održati po 19. put. 

Oboljevši od raka, izgubio je nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, krenuo je na trčanje po Kanadi, koje je nazvao "Maraton nade". Nije ga uspio otrčati do kraja, bolest je ipak bila jača. No u njegovu čast trči se diljem svijeta, pa tako i u Zagrebu i to 19. godinu zaredom.

- Radimo ovo kako bismo pokazali važnost ulaganja u znanost te potaknuli inovacije u institutima, poput Ruđera Boškovića, kako bismo svi imali koristi od novih otkrića - kazao je Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj.

Cjelokupni prihod utrke bit će doniran upravo Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka. Institut zadnje dvije godine radi na projektima uz pomoć donacija, a koji se tiču genetičkih i mutacijskih profila raka dojke. Kroz dosadašnje utrke skupljeno je nešto više od šest i pol milijuna kuna, a osim u istraživanja, novac je uložen u još nešto.

- U dvije godine skupljali smo novac za Centar za transplantaciju koštane srži, kojega dotada u Hrvatskoj nije bilo. A sada tamo dolaze djeca iz Hrvatske, ali i iz okolnih zemalja - rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Želite li i vi sudjelovati u ovoj humanitarnoj utrci, koja se održava u više od 60 zemalja, svakako dođite na Jarun 23. rujna. Možete trčati, biciklirati ili samo hodati.

.