Zagreb

140 godina javnog vodovoda, šest tisuća građana i dalje bez pristupa!

Autor: Biljana Starović / 09.07.2018.

140 godina javnog vodovoda, šest tisuća građana i dalje bez pristupa!

Davne 1878. godine u rad je pušten gradski vodovod, vodovodna mreža bila je duga gotovo četiri kilometra a na nju je bilo priključeno 11 500 ljudi. 140 godina kasnije mreža je duga 3500 kilometara, no gotovo šest tisuća građana i dalje nije priključeno na mrežu.

Prije 140 godina vodoopskrbni sustav funkcionirao je s jednim zdencem u Zagorskoj ulici, vodospremom u Jurjevskoj i cjevovodom. Danas Zagreb pitku vodu dobiva iz sedam vodosprema  s trideset zdenaca. I dalje nedovoljno za sve stanovnike metropole. 

- Imamo još spojiti 0,74 % građana na vodu ili 5831. To je četiri posto u odnosu na 870 tisuća građana metropole - rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

No to bi se trebalo promijeniti kroz četiri godine. Projektna dokumentacija i građevinske dozvole su gotove, a čeka se završetak studije izvodljivosti. Nadaju se i kako će dobiti pomoć europskih fondova kako bi projekt "Voda u svakom kućanstvu" u potpunosti uspio. 

- Govorimo o malom broju stanovništva u odnosu na cjelokupni broj, ali govorimo o velikoj kilometraži. To su rubna područja Grada Zagreba gdje ja mli broj stanovništva, no velika je kilometraža koju treba izgraditi - kazala je Štefica Mihalic, direktorica Vodoopskrbe i odvodnje

Neki od vrijednih djelatnika Vodoospkrbe i odvodnje za svoj su rad dobili Nagradu Grada Zagreba. Među njima je i Nenad, koji sa svojom ekipom a poziv građana izlazi na teren i rješava problem. A kako bi problema bilo manje, potrebno je rekonstruirati samu mrežu. 

- To je jedinstveni način na koji bi se smanjili gubici i napravili sebi manje posla, s obzirom da bi novom mrežom poboljšali kvalitetu i kvantitetu same mreže - poručio je Nenad Nikolovski, djelatnik Vodoopskrbe i odvodnje.

Cijeli projekt je veliki zalogaj, ali se uz pametnu razvojnu politiku može puno toga napraviti.