Zagreb

(SPORNE) IZMJENE POSLOVNIKA GRADSKE SKUPŠTINE

Autor: Tomislav Radnić / 12.04.2018.

(SPORNE) IZMJENE POSLOVNIKA GRADSKE SKUPŠTINE

Iako se svi slažu da sjednice Gradske skupštine u ovom sazivu traju predugo, po dva ili čak tri dana, nisu svi mišljenja da bi ih trebalo skraćivati izmjenama Poslovnika. A upravo je to u pripremi za predstojeću sjednicu koja će se održati 26. ovog mjeseca.

Odbor za Statut, Poslovnik i propise jednoglasno je podržao predložene izmjene Poslovnika, o kojima će zastupnici raspravljati na spomenutoj sjednici Gradske skupštine. Osim što se njime skraćuje vrijeme rasprave po klubovima, ukida se i "ispravak netočnog navoda". Zastupnicima tako na raspolaganju ostaje samo "replika".

No ono što bi moglo postati velikim problemom jest najavljena stroža kontrola izrečenoga s govornice, odnosno, sankcije za one koji se neće držati teme. Dakle, ukoliko se neki zastupnik, zbog ovog ili onog razloga, udalji od teme o kojoj se raspravlja, predsjednik Skupštine, u ovom slučaju HDZ-ov Andrija Mikulić, moći će mu oduzeti riječ ili ga čak udaljiti sa sjednice.

Oporbeni zastupnici pribojavaju se da će skupštinska većina zlorabiti tu mogućnost pa ih ušutkavati čim se dotaknu nečega što se ne sviđa gradonačelniku Milanu Bandiću ili nekom od njegovih gradskih partnera.

Sporno im je i to što će se ubuduće, naravno, ako izmjene Poslovnika prođu, o Proračunu raspravljati samo jednom, kada će ga se i donositi. Neće više biti prvog i drugog čitanja tog najvažnijeg gradskog dokumenta, vrijednog preko 9 milijardi kuna.

Poslovnik se već jednom mijenjao, prije nekoliko godina, a oporba je tada gradsku vlast optuživala da im se brani demokratsko pravo govora. Hoće li se to dogoditi i ovaj put, vidjet ćemo vrlo brzo, već na sjednici 26. travnja.