Sport

Zlatko Mateša objasnio zašto Ante Kostelić više nije vrhunski trener

29.03.2018.

Zlatko Mateša objasnio zašto Ante Kostelić više nije vrhunski trener

Ovih dana sportska je javnost ostala u čudu kada se saznalo da je Hrvatski olimpijski odbor degradirao Antu Kostelića koji više ne spada u kategoriju vrhunskih trenera. Vjerojatno vam ništa nije jasno jer i ptice na grani znaju što je sve taj čovjek napravio s Ivicom i Janicom. No sve je pojasnio Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

Prvi čovjek hrvatskog sporta ovih dana suočava se s pitanjem zašto skijaški trener i vrhunski znalac Ante Kostelić više ne spada u kategoriju vrhunskih trenera. Ukratko nam je ponudio objašnjenje.

- To prije svega ne znači da Ante Kostelić nije izuzetan trener i stručnjak. Naime, po načinu na koji funkcionira HOO bitno je znati da je gospodin Kostelić od Sočija do Pjongčanga bio u programu kao vrhunski trener zato jer se vodio kao trener Ivice Kostelića - kazao je Mateša.

Onog trenutka kada je Ivica prestao s aktivnom sportskom karijerom njegov je otac počeo raditi s mlađim skijašima, braćom Kolega koji nemaju Ivičin rejting.

- Radi se o tehničkoj odluci koja apsolutno ne znači ništa što se tiče njegovog uvažavanja, stručnosti i ugleda - kazao je Mateša.

Zlatko Mateša ima prijedlog da se nešto slično u budućnosti ne bi dogodilo Lini Červaru, a dogodilo se uz Anti kosteliću i vaterpolo stručnjaku Ratku Rudiću.

- One trenere koji su bili uz osvajače olimpijskih odličja država bi trebala na odgovarajući način priznati. Bio bi red da imaju isti tretman kao primjerice akademici kada se radi o mirovinama i to je ono što ćemo mi predložiti premijeru i ministru da ti ljudi uđu u tih 11 kategorija koje danas postoje koje imaju poseban status unutar mirovinskog sustava - zaključio je Mateša ovu temu i otkrio koliko HOO može pomoći svjetskom gimnastičkom prvaku Tinu Srbiću koji i dalje trenira u trošnoj dvorani na Mažurancu.

- Tin je u našem olimpijskom programu za Tokio, a iz toga proizlaze stipendije, financiranje trenera, zdravstvena zaštita, vitaminizacija, financiranje priprema i mnoge druge stvari. Što se tiče dvorane siguran sam da će gradonačelnik Milan Bandić ispuniti obećanje i Tinu i svim ostalima dati novu dvoranu za vježbanje - optimistično je zaključio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.