Sport

Gluhi hrvatski šahisti vratili se s Europskog prvenstva

25.07.2019.

Gluhi hrvatski šahisti vratili se s Europskog prvenstva

Na nedavno održanom Europskom prvenstvu za gluhe u šahu nastupili su i hrvatski predstavnici no nažalost nisu uspjeli osvojiti medalje.  

Drugo pojedinačno Europsko prvenstvo u šahu održano je u Lvivu u Ukrajini. Na prvenstvu su nastupili igrači i igračice iz 25 zemalja, a natjecanje se održalo u muškoj, ženskoj, veteranskoj, juniorskoj te Open konkurenciji. U muškoj konkurenciji naslov prvaka osvojio je Izraelac Gruenfeld, drugo mjesto Čeh Orsag, a treći je bio Poljak Lapaj. Naši predstavci osigurali su 6. mjesto Klarić i 10. mjesto Božinović.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Ukrajinka Mirorenko, drugo i treće mjesto su zauzele također Ukrajinke, Baklanova i Osipova. Naše predstavnice osigurale su 5. mjesto Vuljanić  i 11. mjesto Špilek. U konkurenciji Open naši predstavnici zauzeli su Cechi 4. mjesto i Švec 7. mjesto.

- Potajno smo se nadali jednoj medalji u muškoj konkurenciji. Najbliži tom uspjehu bio je Klarić, međutim izgubio je u posljednjem kolu. Božinoviću nije išlo na ovom turniru, ali je Vuljanić postigla svoj najbolji rezultat i ostvarila je izvrstan uspjeh. Bez dominantnih Ukrajinki, ona je najbolja igračica turnira. Ovom prilikom zahvalio bih se svojim suigračima i suigračicama na odličnim nastupima te predsjedniku HSSG, Oliveru Lušiću i svim djelatnicima na potpori - rekao Je Darko Švec, izbornik hrvatske reprezentacije.

Sve je ovo bio dobar test i priprema uoči Zimskih olimpijskih igara gluhih koje će se održati u Italiji u prosincu ove godine, na kojima će šah prvi put biti uveden kao sport.