Lifestyle

Što s hranom nakon Uskrsa?

Autor: Biljana Starović / 03.04.2018.

Što s hranom nakon Uskrsa?

Uskrs je iza nas, a ako niste uspjeli pojesti sve s bogatog blagdanskog stola, donosimo vam savjete što učiniti s ostacima hrane.  

Puno se kupovalo prije Uskrsa, puno se jelo za blagdanskim stolom, no puno hrane je i ostalo nakon Uskrsa. Pisanica nikad dosta, pa vjerojatno imate košaru onih neiskorištenih, a i ostao vam je pokoji komad šunke. Ako su jaja tvrdo kuhana, mogu stajati nekoliko dana, no nutricionist Branimir Dolibašić upozorava na što treba pripaziti.

- Samo treba paziti da nije negdje opna puknula, jer to više nije upotrebljivo. Tradicionalne namirnice poput šunke, koje se dodatno kuhaju, same po sebi su spremne za nekoliko dana čekanja, jer ih sol na neki način konzervira i očuva na duže vrijeme.

Svježe povrće, poput luka i rotkvice također može duže stajati, ako se drži u hladnjaku. No treba biti pažljiv s francuskom salatom, ako sadrži jaja, treba je u roku dva do tri dana potrošiti. Ostaci uskrsne hrane mogu se dobro iskoristiti kako bi tijelo došli do potrebnih vitamina i minerala. Šunka i jaja mogu se primjerice dodati u salate na različite načine. A proljeće je idelano vrijeme i za juhe i variva.

Ako ste pretjerali s hranom i žudite za detoksikacijom, svakako koristite povrće koje je tijelu najpotrebnije. Recept za proljeće je povrće, a prilog si priuštite, samo ako i vježbate.