Kultura

Volite dobar hororac i crtić?

Autor: Matea Ćorić / 11.04.2018.

Volite dobar hororac i crtić?

Ako ste ljubitelji horora i animiranog filma, onda je ovogodišnje izdanje Animafesta savršeno za vas. 28. po redu Svjetski festival animiranih filmova svoja vrata otvara 4. i traje sve do 10. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka.   

Zagreb se uskoro pretvara u svjetsko središte animacije, uz bogat popratni program, posjetitelje očekuje više od 350 animiranih filmova.

Daniel Šuljić, direktor Festivačla izjavio je kako je između više od 1800 pristiglih filmova iz 76 zemalja svijeta, što je rekordan broj prijava u posljednjih nekoliko godina, njih 44 odabrano za prestižno Veliko natjecanje kratkometražnog filma, u kojem i samo sudjelovanje nominira za European Animation Award, dok pobjeda garantira i natjecanje za nagradu Oscar. 46 filmova bit će prikazano u Natjecanju studentskog filma, a 18 u Natjecanju hrvatskog filma. Kako u Velikom i Natjecanju studentskog filma sudjeluje i 5 hrvatskih filmova, uz još 4 u također međunarodnoj konkurenciji Natjecanja filmova za djecu.

Animafest ove godine nudi poslastice ljubiteljima strave i užasa, no na svoje će doći i poklonici drugih žanrova- prije svgea komedije i obiteljskog filma.

Animacijske sladokusce posebno će razveseliti program izvan Kinoteka, odnosno projekcije na otvorenom u parkovima. Ove godine posebno će se obilježiti i 50 godina profesora Baltazara.