Kultura

Uskoro počinju Dani hrvatskog filma

Autor: Matea Ćorić / 28.05.2018.

Uskoro počinju Dani hrvatskog filma

Pripremite kokice jer uskoro započinje prava filmska avantura, bogatu ponuda igranih, dokumentarnih, animiranih i ostalih filmskih žanrova donose 27. Dani hrvatskog filma, koji traju od 16. do 20. lipnja.

Na 27. Danima hrvatskoga filma, što će se održati u Zagrebu od 16. do 20. lipnja, za nagrade će se natjecati 63 filma, odabrana između njih 259 prijavljenih, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare

Filmove je odabrala selekcijska komisija u kojoj je bilo deset članova Hrvatskog društva filmskih kritičara koji su individualno gledali filmove i ocjenjivali ih, a na popis za selekciju uvršteni su prema njihovoj prosječnoj ocjeni.

Silvestar Mileta, jedan od selektora, ocijenio je da ovogodišnji program animiranih filmova predstavlja sami vrh hrvatske kinematografije, a kao izrazito jake izdvojio je dokumentarnu te eksperimentalnu kategoriju.

U konkurenciji je deset animiranih filmova, trinaest dokumentarnih, 14 igranih, sedam eksperimentalnih i 20 namjenskih filmova.

U kategoriji animiranog filma sudjeluju 'Biciklisti' Veljka Popovića, 'Kako se kalio čelik' Igora Grubića, 'Aerodrom' Michaele Müller, 'Prošlo je s kišom' Siniše Ercegovca, 'Bobo' Andreja Rehaka, 'Prošlost raste' Dee Jagić, 'Flimflam' Marka Belića, '&black&white' Darka Bakliže, 'Bijela vrana' Mirana Miošića i 'Samo plivanje' Darka Vidačkovića.