Kultura

U Zagrebu više turista u siječnju, no manje u veljači zbog koronavirusa!

12.02.2020.

U Zagrebu više turista u siječnju, no manje u veljači zbog koronavirusa!

Ekipa iz Turističke zajednice Grada Zagreba slavi zbog odlične brojke za siječanj, čak 10 posto veći porast u odnosi na isti mjesec prošle godine, no razloga za slavlje nema kad su u pitanju brojke za prvih deset dana veljače - svjetska epidemija širenja koronavirusa odrazila se na svjetski, europski, pa zagrebački turizam.  

SIJEČANJ U PORASTU ČAK 10 %

Odličan rezultat od  61 509 dolazaka te 132 180 noćenja može se zahvaliti i predsjedanju Hrvatske Europskom unijom, hoteli su bookirani, Zagreb je pun diplomata, delegacija, službenika iz Bruxellessa.

-U siječnju se malo promijenila struktura gostiju nego kakva je uobičajeno na razini cijele godine. Među prvih pet su Talijani, Nijemci, Južnokoreanci, ali i susjedi iz Srbije te BiH - istaknula je Martina Bienenfeld, šefica zagrebačke turističke zajednice.

 

SVE VIŠE BOGATIH AMERIKANACA

Ono što možda najviše veseli je veliki porast od čak 41 posto u noćenjima turista iz SAD-a, što je iznimno dobro jer oni već godinama slove kao najrastrošniji turisti u metropoli.

- Da se Zagreb pozicionirao kao dobra city-break destinacija i izvan Europe dokazuje i brojka za siječanj od  41 posto više u noćenjima gostiju iz SAD-a, čemu su pridonijele uspješne marketinške kampanje na tom tržištu, a izdvojila bih i dobru suradnju s predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u New Yorku - istaknula je Martina Bienenfeld.

 

PAD PRVIH DESET DANA VELJAČE ZBOG KORONAVIRUSA!

Epidemija je uzdrmala svjetski turizam, pa tako i Zagreb.

-Podaci za prvih deset dana veljače govore kako imamo pad dolazaka iz azijskih zemalja, ali i SAD-a, riječ je o padu od nekih 7 posto, a kako Kinezi više ne putuju van Kine, tako ih je manje i u hrvatskoj metropoli. Velike europske prijestolnice su također uzdrmane ovom epidemijom i svi iščekujemo daljnji razvoj situacije te kako će se ona odraziti na cijelogodišnje turističke rezultate.

 

MALO 'POZITIVNOG' SVJETLA....4. ''FESTIVAL SVJETLA"

Najbitnija je novost kako se po prvi puta Festival svjetla seli van Gornjeg grada.

-Prošlogodišnje gužve na nekim lokacijama 'natjerale' su nas da razmislimo o tome da dio programa prebacimo i na Donji grad, neću otkrivati detalje o kojim je lokacijma u centru riječ jer još 'peglamo' cijeli program, a cijela priča nas veseli jer se ovaj kulturni proizvod pokazao kao puni pogodak. Uz predsjedanjem Europskom unijom koje traje do kraja lipnja, velik broj turista nadolazećih će mjesecima biti potaknut i raznim događanjima. Tako se od 18. do 22. ožujka održava četvrti po redu Festival svjetla, koji sada već tradicionalno obilježava početak proljeća i sezone brojnih događanja na otvorenom - ističe Martina Bienenfeld.