Kultura

Učimo li od kriza?

10.10.2018.

Učimo li od kriza?

Kada se pojavila 2008. godine kriza nije pogodila samo ljude nego i razne sektore – od poljoprivrede, trgovine pa sve do građevine i arhitekture. Kako se ovaj zadnji sektor mijenjao u kriznom deseteljeću od 2008. do 2018 godine pokazuje 53. Zagrebački salon u Pučkom otvoreom učilištu, koji je posveće arhitekturi.

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjeg Zagrebačkog salona je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.

Ovogodišnji Zagrebački salon posvećen je arhitekturi i urbanim procesima koji su obilježili desetljeće. Posljednjih je deset godina proteklo u znaku krize – 2008. godine svijet je doživio krah financijskog tržišta, dok 2018. godine doživljavamo naglo buđenje graditeljske aktivnosti u Hrvatskoj, barem u njezinom obalnom području.

Iako periodi krize dovode do stagnacije građenja, oni mogu biti poticajni za širi spektar arhitektonskog djelovanja. Je li se to u posljednjih deset godina osjetilo? Je li arhitektura razvila specifične strategije i taktike koje neposredno odgovaraju na krizno stanje? Koje pouke arhitektura može izvući iz takvog perioda? Je li desetljetna kriza u Hrvatskoj kritički iskorištena i interpretirana?

53. zagrebački salon želi stvoriti uvid u raznolike reakcije arhitekture na period krize, ispitati u kojoj se mjeri događa redefinicija same discipline te otkriti na koje se sve načine angažiraju arhitektonska znanja.