Kultura

Što bismo bez trave?

02.10.2019.

Što bismo bez trave?

U Prirodoslovnom muzeju otvorena je izložba Gramina Hungarica de Degen ili što bismo bez trave.

Izložba govori o herbariju cijenjenog botaničara Árpáda Degena, u Hrvatskoj poznatog po otkrivanju našeg najpoznatijeg endema, velebitske degenije. Ovaj herbarij čini devet uvezanih svezaka, od kojih Hrvatski prirodoslovni muzej posjeduje četiri.

Autorice Suzana Buzjak i Zorana Sedlar, kustosice muzeja, ovom će izložbom predstaviti lik Árpáda Degena, u čiju su čast trodimenzionalno preparirale velebitsku degeniju. Bit će predstavljena porodica trava, od izgleda, raznolikosti i rasprostranjenosti do koristi za čovjeka. Glavni dio izložbe su četiri sveska samog herbarija Gramina Hungarica, od kojih dva restaurirana.

Trava je kao pojam poznata svima, a ipak često korišten u kontekstu koji zapravo uopće ne uključuje travu („ljekovite trave”, rakija travarica, sve biljke koje rastu na travnjaku i slično). Ponekad nismo svjesni koliko naš život ovisi o njima, počevši od prehrane (pšenica, zob, ječam, riža i mnoge druge), preko pića (pivo) i gradnje (bambus) pa do biogoriva (kukuruz) i našeg zdravlja (alergije).

Izložba se može pogledati do 15. prosinca.