Kultura

'Sportska' Noć muzeja

25.01.2018.

'Sportska' Noć muzeja

Da Hrvati vole sport nije tajna. Nogomet, rukomet, košarka spaja i lijeve i desne, sjever i jug, ta tisuće su pred malim ekranima. A na desetke tisuća građana očekuje se i na nadolazećoj "Noći muzeja" jer je ove godine sve u znaku sporta. Tako se u brojnim muzejima diljem Lijepe naše za petak, 26. siječnja, pripremaju posebne izložbe i programi koje tematiziraju sport. Kako je "Noć muzeja" svake godine besplatna, kombinacija sa sportom možda i obori rekord od prošlogodišnjih 250 tisuća posjetitelja.

Sport. Velika većina ga voli, ima ga 'svugdje' - u medijima, stalno se promoviraju neke sportske aktivnosti i manifestacije, no u muzejima vrlo malo. Zapravo, iznimno malo. Sportska baština nije , tvrde  muzeolozi, dovoljno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Zna to vrlo dobro i poznata košarkašica Danira Bilić, no manje poznata kao ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja u kojem teku pripreme za zanimljivu izložbu.

-Njome službeno i otvaramo 'Noć muzeja', a sve povodom 140. obljetnice izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog sportu 'Sokol' te 135. obljetnice izgradnje prve sportske dvorane 'Hrvatski sokol' koja se nalazi preko puta HNK, a do danas je zadržala svoju funkciju – objasnila je Danira Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja

Podsjeća se, dakle, na povijest, no ovogodišnja je tema izabrana i zbog sadašnjosti, odnosno budućnosti.

-Poticaj za temu proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu koje traje do 28. siječnja, dok će se idući mjesec održati Zimske olimpijske igre održat u južnokorejskom gradu Pyeongchangu – istaknula je Dubravka Osrečki Jakelić, jedna od organizatorica manifestacije.

Kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, tako Hrvatski nogometni savez i Prirodoslovni muzej pripremaju atraktivnu izložbu 'Vječna igra - tisućljetna povezanost nogometa, kulture, arhitekture i dizajna'. No, Prirodoslovni muzej samo je jedna od sveukupno 200 institucija, u čak stotinjak gradova.

Kulturna fešta počinje u 18h, a završava u 1 iza ponoći. Prošle je godine u tih 7 sati kroz manifestaciju prošlo više od 250 tisuća ljudi, a pod ovogodišnjim olimpijskim geslom "Važno je sudjelovati" možda se i probije rekord.

'Briga' za polufinale rukometnog prvenstva brige nema jer neki muzeji će imati prijenost na jumbo ekranima, dok će se u Muzeju suvremene umjetnosti 'haklati' malonogometni turnir.
Sport. Zabava. Besplatno. Naime, ulaz u sve muzeje je tradicionalno besplatan, kao i ovogodišnji ZET-ov prijevoz turističkim 'muzejskim' tramvajem.

Više na noćmuzeja.hr i zet.hr