Kultura

Slikovnice nikad neće izađi iz mode!

Autor: Matea Ćorić / 01.03.2018.

Slikovnice nikad neće izađi iz mode!

Teško je zaimisliti djetinjstvo bez slikovnica. Uz njih smo naučila svoje prve riječi, uz njih smo odrasli, a kako su izgledale prve slikovnice u Hrvatskoj te kako su se  mijenjale do 1945. godine, možete vidjeti u Kulturnom centru Travo, na zanimljivoj izložbi 'Od slikovnjaka do Vragobe'.  

Slikovnjak je stari naziv za slikovnice, a Vragoba je poznati ilustrator. Autori izložbe Štefka Batinić i Berislav Majhut na 28 panoa pokušavaju rasvijetliti pojavu i razvitak slikovnica u Hrvatskoj od sredine 19. do sredine 20. st., a evidentirali su pritom oko 250 slikovnica objavljenih u RH do 1945., dok je taj broj danas znatno veći.

Izložba je to o slikovnicama „kao nedovoljno istraženom segmentu naše kulturne baštine“, o njihovim počecima u Hrvatskoj, o povijesnom kontekstu njihova nastanka, piscima tekstova, ilustracijama, temama…

Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba održat će predavanje pod nazivom “Kako su odgajale slikovnice: Rani odgoj u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća”, a isto obuhvaća razdoblje do 1945. godine. Predavanje će biti popraćeno izložbom s 28 velikih panoa na kojima je prikazano jedanaest tematskih cjelina, a koje su rezultat analize slikovnica s različitih aspekata.

Radionicu za djecu “Ilustracija slikovnica” također će održati gosti iz Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba. Nakon što poslušaju priču iz klasične dječje slikovnice o zdravlju, učenici će na temelju pročitanih dijelova sami osmisliti i ostvariti prigodnu i s temom povezanu ilustraciju, a završni uradak – potpuno nova i jedinstvena slikovnica ostat će u trajnom vlasništvu razreda.

Nakon uspješnih likovnih izvedbi učenici će isprobati i starinske školske odore, a svi zajedno će naučiti ponešto o školskom ustroju, pravilima ponašanja i kaznama i nagradama iz vremena naših djedova i baka.

U čaroban svijet slikovnica možete zaviriti do 19. ožujka, i to potpuno besplatno.