Kultura

Predstavljeni Krležini rukopisi

Autor: Jelena Bokun / 04.07.2018.

Predstavljeni Krležini rukopisi

U tijeku je sedmi festival posvećen velikom hrvatskom književniku Miroslavu Krleži. Dio bogatog popratnog programa su i Krležini rukopisi, predstavljeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Za ovaj je Festival pripremljen dio književnikovih rukopisa, koji su inače pohranjeni u Zbirci rukopisa i starih knjiga. Profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu ispričala nam je koji su rukopisi predstavljeni.

- Prije svega, Gospoda Glembajevi, prvi dio trilogije koja je dio jednoga proznoga ciklusa o Glembajevima. Govorili smo i povodom pretiska Hrvatske rapsodije, to je stota obljetnica izdanja iz 1918. i o tom prvom dijelu Krležinog opusa koji je više ekspresionističkoga karaktera, avangardnoga karaktera. - rekla je.

Ove godine u sklopu Festivala predstavljala se ukupno 15 programa.

- Čini mi se da je Krleža današnjoj publici izuzetno blizak jer onaj mrak o kojem je Krleža pisao u svoje vrijeme, prije stotinu godina, on se obnavlja, on se rekreira, on djeluje. A Krleža odgovara na taj mrak svojim polemičkim nervom, svojim dramatičnim odgovorom i zato je Krleža živ. - rekao je ravnatelj Festivala Goran Matović.

Festival traje do subote, 7. srpnja, kad se tradicionalno organizira Doručak kod Krleže. Točno u 7 sati, u vrijeme Krležina rođenja, bit će poslužen u dvorištu njegove kuće na adresi Krležin Gvozd 23.