Kultura

Predstavljena knjiga Tjelesno vježbanje i zdravlje

Autor: Jelena Bokun / 24.04.2018.

Predstavljena knjiga Tjelesno vježbanje i zdravlje

Nebrojene su dobrobiti koje tjelovježba može donijeti našem zdravlju, a posebno u današnje vrijeme kada većina nas na svojim radnim mjestima u sjedećoj poziciji provode i nekoliko sati. Danas predstavljena knjiga Tjelesno vježbanje i zdravlje govori upravo o načinima na koje nam vježbanje može poboljšati kvalitetu života i zdravlja. 

Iako gotovo svakodnevno u medijima i od raznih stručnjaka slušamo o tome zašto je važno baviti se nekom vrstom tjelesne aktivnosti, posljednja su istraživanja pokazala da se čak 62% Hrvata starijih od 15 godina ne bavi nikakvih sportom niti aktivnošću. Drugo dopunjeno izdanje knjige Tjelesno vježbanje i zdravlje trebalo bi upravo poticati zdraviji život, koji neizostavno uključuje vježbanje. 

- Značaj je prije svega u tome što s jedne strane potiče vježbanje, potiče preporuku za vježbanje, ali za vježbanje koje je umjereno, za ljude koji nisu do sada vježbali,  za strukturirano vježbanje i za praćenje učinaka vježbanja. - rekla je Marjeta Mišigoj-Duraković, autorica knjige.

U svijetu, pa tako i kod nas, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti, a upravo je tjelesna neaktivnost jasno prepoznata kao čimbenik koji tome doprinosi, kaže struka. Upravo su zato Marjeta Mišigoj-Duraković i 25 suatora odlučili proširiti prvotno izdanje knjige i prikazati sve pozitivne aspekte vježbanja.

- Vježbanje je vrlo moćno, ono može biti besplatno, čini primarnu prevenciju, trebamo biti oprezni u primjeni u sekundarnoj prevenciji. A kada govorimo o ljudima s kroničnim bolestima, uvijek možemo pronaći oblik kretanja i aktivnosti koji im je primaran, ali se trebaju i savjetovati s liječnikom. - rekla je autorica.

Predstavljanje knjige održano je u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu koje itekako potiče sport i sportske aktivnosti, a posebno ovakva književna izdanja koja ukazuju na sve pogodnosti tjelesne aktivnosti na ljudsko zdravlje.

- Takva aktivnost, svakodnevna aktivnost osigurava dobar život, dobar rad mozga, dobar rad tijela i razvija disciplinu, odgovornost prema sebi. - rekao je rektor Sveučilišta  u Zagrebu, Damir Boras. 

Ova će knjiga biti vrlo korisnima rekreativcima, onima koji se tek počinju baviti nekom aktivnošću, ali i studentima. No, najvažnije je te korisne savjete i preporuke pretočiti u djelo.