Kultura

Počeo Interliber na Zagrebačkom velesajmu

12.11.2019.

Počeo Interliber na Zagrebačkom velesajmu

Premijer Andrej Plenković otvorio je u utorak književnu manifestaciju 42. Interliber, na kojemu će od 12. do 17. studenoga svoju produkciju predstaviti više od 380 izlagača iz 13 zemalja, poručivši kako je stanje u nakladništvu stabilizirano, uz ocjenu da je vrijeme demantiralo zabrinutost za budućnost knjige.

'Parafrazirajući Krležine riječi kako je knjiga jedino što je čovjek do danas izumio kao oružje u obranu svog ljudskog ponosa, izražavam iskreno zadovoljstvo što ove godine imam prigodu otvoriti 42. međunarodni sajam knjiga Interliber, kao i 8. Reboot Infogamer', rekao je Plenković na svečanom otvorenju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.
Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić istaknula je da se Interliber u više od četiri desetljeća prometnuo u nacionalnu platformu za poticanje i promicanje čitanja te je ove godine zabilježio povećanje broja izlagača za 18 posto, a izložbenog prostora za pet posto.

Otvorenju su nazočili brojni predstavnici izdavačke industrije te niza kulturnih, znanstvenih i političkih institucija, Vlade, Sabora, Grada Zagreba, Ureda predsjednice, sudbene vlasti, diplomatskog zbora, kao i brojnih poslovnih dionika koji djeluju u Hrvatskoj. Nakon otvorenja premijer, ministri i gradonačelnik obišli su štandove i popratne programe sajmova Interliber te Reboot Infogamer.

Pred posjetiteljima Interlibera je šest dana zanimljivih promocija novih naslova, uživanje u novim video igrama i upoznavanje sa posljednjim tehnološkim trendovima na dosada najvećem izložbenom prostoru uz brojne nove izlagače.

Interliber najveća književna manifestacija u Hrvatskoj i središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja svoja će vrata otvoriti po 42. put.