Kultura

Otvoren 28. Animafest!

Autor: Biljana Starović / 05.06.2018.

Otvoren 28. Animafest!

Prije dvjesto godina izašlo je prvo izdanje gotičkog romana Frankenstein, a kako bi se to prigodno obilježilo, 28. izdanje Animafesta posvećeno je upravo žanru horora. Do 9. lipnja bit će prikazano više od 350 filmova uz brojna popratna događanja. 

Bicikliste Vaska Lipovca nedavno se moglo razgledati u Klovićevim dvorima, a sad ih se može pogledati i na velikom platnu. Upravo je u njima Veljko Popović pronašao inspiraciju za svoj kratkometražni film s kojim se natječe na Animafestu. 

- Veljko je obradio način na koji je Vasko LIpovac slikao, njegove motive i to je napravio u jednom jako lijepom filmu koji će biti zanimljiv za publiku - rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta.

Svjetski festival animiranog filma kojise održava već 28 godina, jedini je festival A kategorije u Hrvatskoj, što znači da prestižne nagrade, poput Oscara, uzimaju izbor nagrađenih filmova s Animafesta u obzir za svoje nagrade. 

- Nama se prijavi 1800 filmova od kojih mi odaberemo stotinjak za natjecanja. Veliki je interes, došlo je preko 250 gostiju, naprosto nas prate od svuda - kazao je Šuljić.

Veliki izbor filmova možete pogledati sve do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim lokacijama u gradu.