Kultura

Kako je Zagreb izgledao dok ga još nije bilo?

Autor: Biljana Starović / 06.06.2018.

Kako je Zagreb izgledao dok ga još nije bilo?

Prema službenim podacima Zagreb postoji od 1094. godine kada je na Kaptolu osnovana biskupija. No život se ovdje odvijao i ranije što pokazuju i neki od arheoloških nalaza. Svime time 28 godina se bavi akcija "Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094." koja je otvorila i svoju izložbu.

Rimljanin u Petrinjskoj, Poncije u Kerestincu, Mamut u Frankopanskoj – sve tu to predmeti koji su u obliku replika bili postavljeni na svoja autentična mjesta. I sve to u sklopu muzejsko edukativne akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.". Ovom izložbom napravljena je prava inverzija. 

- Izložba je na taj način dobila jedno bogatstvo, jednu dodatnu informaciju, upravo ono što smo mi htjeli. Svaki posjetitelj koji dođe dobit će onu informaciju o muzejima, koju smo htjeli da potraži nakon što vidi ove naše spomenike - rekao je Željko Kovačić, autor akcije "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094."

Akcija je pokrenuta prije 28 godina kako bi se privukla pažnja prolaznika te kako bi oni posjetili Arheološki i Hrvatski prirodoslovni muzej i više se informirali o samim nalazima. Nenad Jandrić, koji je također autor akcije, poručio je kako je važno znati da Zagreb na ovom području nije nastao slučajno, već da su svi resursi pogodovali razvoju grada kakvog danas poznajemo.

Kako je Zagreb izgledao dok ga još ni bilo možete pogledati sve do 19. kolovoza u Arheološkom muzeju. A tijekom idućih godina može se očekivati još spomenika kojim će se obilježiti autentična mjesta nalaska.