Kultura

Izvedba prve dječje opere na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

25.01.2018.

Izvedba prve dječje opere na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Povodom obilježavanja Međunarodnog sjećanja na žrtve holokausta u Gradu Zagrebu, 25., 27. i 29. siječnja održat će se prva hrvatska izvedba dječje opere Brundibar. Operu su u originalu izvodila djeca okupiranog koncentracijskog logora u Čehoslovačkoj. U logoru je izvedena 55 puta, a sada će je moći vidjeti i zagrebačka publika.

Opera Brundibar; bajkovita priča donosi sjećanja na djecu koja su iskusila nezamislive zločine i predstavlja borbu protiv svih oblika tiranije i genocida.

Opera nosi jednostavnu priču o borbi dobra i zla no njezin duh zapravo leži u povijesti i okolnostima u kojima je nastala. Branko Lustig, hrvatski filmaš koji je preživio užase Auswitza kaže da su ga na probi najviše oduševile izvedbe djece. Opera će se izvesti na otvorenom, ispred zgrade Prve tvornice ulja, u Branimirovoj ulici.

Bivša tvornica ulja nekad je bila u vlasništvu jedne židovske obitelji. Prvotna ideja je bila da se obnovom ova zgrada pretvori u Muzej holokausta no u konačnici je odlučeno da će tu biti kulturni centar koji će progovarati o toleranciji.

Osim što će progovarati o toleranciji, Centar će oživjeti prizore i slike iz života Zagreba kada je u njemu bilo jako puno židovskih obitelji.

Centar za promicanje tolerancije osnovan je prošle godine u lipnju, opera Brundibar prvi je javni događaj koji organiziraju. Ulaz na operu je besplatan, a iz centra se nadaju da će predstava obići cijelu Hrvatsku.