Kultura

Interaktivno-edukativna izložba Zima oko svijeta u Zoološkom vrtu

03.01.2020.

Interaktivno-edukativna izložba Zima oko svijeta u Zoološkom vrtu

Interaktivno-edukativna izložba Zima oko svijeta u Zoološkom vrtu ovog vikenda otvara vrata svim posjetiteljima. Uz atraktivan postav svi prisutni moći će saznati kako životinje u različitim podnebljima provode zimu kao i poslušati edukativnu radionicu o pčelama.

Preparirani lav, dik-dik, najmanja antilopa i zub kita narvala samo su neki od izložaka u zološkom vrtu koje možete pogledati do kraja sljedećeg tjedna.

- Imamo preparate koji su došli kao zapljena s granice jer nažalost postoji ilegalna trgovina dijelovima ugroženih životinjskih vrsta, mi smo neke od njih nakon zapljene "udomili". Sve to koristimo u edukaciji kako bi podignuli razinu svijesti očuvanja ugroženih životinjskih vrsta- naglašava  edukator Zoološkog vrta Tomislav Krizmanić

Jeste li se ikad zapitali kako zima izgleda u nekim drugim podnebljima svijeta?

- Klimatske prilike su različite, negdje je vruće, negdje je izuzetno hladno, a tu je upravo prilika da naši posjetitelji saznaju sve te činjenice...- dodaje.

S jedne strane postava  su krzna i rogovi životinja iz polarnih krajeva gdje se sada životinje bore s izrazito niskim temperaturama dok drugi postav čine travnjaci Južne Amerike, Australije i Afrike gdje je u realnosti trenutačno kišna sezona, vlada obilje i rađa se nova mladunčad.

- Od naših će edukatora posjetitelji saznati brojne informacije, postav još nije gotov jer mramo unijeti još ponee žive životinje poput manjih gmazova vodozemaca - komentirao je Krizmanić.

Ovog i sljedećeg vikenda moći ćete sudjelovati u radionicama vezanim za pčele gdje će se izrađivati određeni predmeti .

- Cilj radionice je istaknuti važnost pčela kao oprašivača i koiko su one bitne za našu prirodu, a nažalost nestaju i to je jako zabrinjavajuće- naglašava Krizmanić.

Ulazak na sve radionice ovog i sljedećeg vikenda je besplatan uz predočenje ulaznice za Zoološki vrt gdje možete vidjeti skoro sve životinje jer kako poručuju iz Zoološkog vrta njima je predobro i pretoplo da bi spavale zimski stan.