Hrvatska

ZVONIMIR TROSKOT ODGOVORIO ANDREJU PLENKOVIĆU I FURIU RADINU

Autor: Tomislav Radnić / 01.06.2018.

ZVONIMIR TROSKOT ODGOVORIO ANDREJU PLENKOVIĆU I FURIU RADINU

Nakon što je Andrej Plenković rekao da je referendumsko pitanje inicijative "Narod odlučuje" koje se tiče nacionalnih manjina neustavno, odnosno, nakon što je saborski zastupnik Furio Radin najavio da će izaći iz vladajuće saborske većine ukoliko se oba pitanja ne nađu pred ustavnim sucima, odgovorio im je Zvonimir Troskot, glavni koordinator inicijative.

Zvonimir Troskot iz inicijative "Narod odlučuje" poručio je Andreju Plenkoviću i Furiu Radinu da su upravo takve njihove prijetnje i ucjene razlog postojanja inicijative i razlog pokretanja referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Upitao je i pokušava li Furio Radin, čovjek koji je osvojio 1600 preferencijalnih glasova, oduzeti pravo 3 milijuna i 700 tisuća birača u Hrvatskoj pravo da odluče o referendumu. Predjednika Vlade Andreja Plenkovića, pak, optužio je da je izjavom na svečanoj sjednici Gradske skupštine u četvrtak, kada je rekao da je pitanje o nacionalnim manjinama neustavno, izravno pokušao utjecati na Ustavni sud.

Inicijativa "Narod odlučuje", podsjetimo, u četvrtak je objavila da su prikupili ne samo dovoljno nego i više potpisa za oba referendumska pitanja, ono koje se tiče osnovnih načela izbornog sustava te ono koje se tiče nacionalnih manjina.

Iako neki pravni i ustavni stručnjaci tvrde da pitanja nisu u skladu s Ustavom, velik je broj onih koji smatraju da jesu. Poput MOST-ovog Roberta Podolnjaka koji je i sam sudjelovao u njihovu kreiranju. 

- Da mislim da referendumska pitanja nisu u skladu s Ustavom, ne bih sudjelovao u njihovoj formulaciji - rekao je Robert Podolnjak za Z1 televiziju te dodao da on nije jedini stručnjak koji je sudjelovao u formiranju, kako pitanja, tako i obrazloženja koje zahtjeva Ustavni sud.

Iz inicijative "Narod odlučuje" poručili su kako će potpise, njih više od 390 tisuća za jedno i isto toliko za drugo pitanje, Hrvatskom saboru predati 13. lipnja.