Hrvatska

Velike promjene u Uberu

Autor: Matea Ćorić / 04.06.2018.

Velike promjene u Uberu

Do dozvole lako, do licencije teže – novi zakon o cestovnom prometu donosi nova pravila za taksi prijevoznike. Pod najvećem povećalom su naravno vozači Ubera koje očekuju najveće promjene.  

Samo prije koji mjesec za biti partner-vozač Ubera bilo je dovoljno imati valjanu vozačku dozvolu i potvrdu o nekažnjavanju, no uskoro će svi biti obavezni posjedovati licenciju za autotaksi prijevoz, koju izdaje ured državne uprave u županiji prema prijavljenom prebivalištu osobe, te pripadajuću dozvolu za obavljanje spomenute djelatnosti koju izdaju gradovi i općine.

Uz taksi oznaku koja će biti obavezna i za Uber, vozači neće smjeti biti mlađi od 21 godinu, imat će obvezu polaganja teorijskog ispita iz poznavanja prometnih propisa, nakon kojega će im se izdati svjedodžba o stručnoj osposobljenosti, uz maksimalnu starost vozila do sedam godina.

Zbog svega ovoga dio mladih vozača, kao i onih koji imaju starije automobile, odbrojavaju dane kad će biti isključeni iz aplikacije jer ne udovoljavaju uvjetima.

Iz Ubera smo dobili pismeno priopćenje:

''Naporno radimo kako bi pomogli partnerima-vozačima koji koriste našu aplikaciju da ispune nove zakonske zahtjeve. Tijekom tranzicijskog razdoblja korisnici će možda morati čekati malo dulje na prijevoz, no sigurni smo da ćemo ponuditi još kvalitetniju uslugu i građanima i turistima.''