Hrvatska

Umirovljenici ponovno prosvjedovali na Trgu svetog Marka

07.11.2019.

Umirovljenici ponovno prosvjedovali na Trgu svetog Marka

Sindikat Umirovljenika već treći četvrtak zaredom pod prozorima Vlade Republike Hrvatske organizira prosvjed radi povećanja prihodovnog cenzusa za besplatno zdravstveno osiguranje, a da je treća ipak sreća i da su vladajući napokon dali odgovor svojim riječima potvrdio je Ministar Aladrović.

Predsjednica Sindikata umrirovljkenika Hrvatske, Jasna Petrović, na licu mjesta upitala je ministra Aladrovića hoće li se napokon nešto napraviti po pitanju cenzusa.

- Pomoći ćemo, razgovarali smo o tome i na sastancima. Naravno kao što znate tu je uključeno i Ministarstvo financija i Ministarstvo zdravstva i dat ćemo sve od sebe da taj cenzus povećamo, naravno, onoliko koliko je to i moguće- naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Naime, Cenzus se nije mijenjao 15 godina, od 2004., i danas iznosi 1939 kuna za samce, a 1516 kuna za člana zajedničkog domaćinstva.

- 10 000 tisuća umirovljenika je izgubilo pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje i posljedica toga je da oni uopće ne idu doktoru jer nemaju novaca za to platiti- komentirala je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Umirovljenici kod svakog usklađenja mirovina traže i povećanje cenzusa, a startna pozicija koju traže je 2000 kuna od 1. siječnja iduće godine.

- Samo 163 tisuće umirovljenika imaju pravo na besplatno zdravstveno dopunsko osiguranje, a u zadnjih godinu dana 10000 ih je izgubilo to pravo, ne idu doktoru i umiru na nogama- naglasila je Petrović.

Hrvatska je osma zemlja u Europskoj uniji po smrtnosti i to baš onih koji nisu na vrijeme otišli liječiti se, poručili su sindikalisti.

- Ovime ćemo samo rasti na toj ljestvici i to je samo i to je samo trošak za zdravstvo i oni to nikako ne vide jer nemaju ni srca ni pameti- dodala je.