Hrvatska

Udovice branitelja traže zaštitu pravobraniteljica

26.01.2018.

Udovice branitelja traže zaštitu pravobraniteljica

Kako u ratu njihovi muževi nisu odustali od obrane Domovine, tako u miru one ne odustaje od obrane svoje časti. Udovice hrvatskih branitelja traže očitovanje Pučke pravobraniteljice te Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, zbog filma "Ministarstvo ljubavi" jer se, kako tvrde, u njemu prikazuju na krajnje ponižavajući, seksistički i neprimjereni način.

Press-icu su započele citiranjem iz filma.

-Udovice su svugdje iste i treba ih naguzit. Jer misle živjet na tuđoj grbači. Je li ti živiš na tuđoj grbači? Ne… Je li ti živiš na tuđoj grbači? Ne. A one su jadne, one su sirotice, možeš mislit. Sve mafija. Znaš tko je jadan, mi smo jadni. Je li si možeš natankat benzin, je li si možeš djetetu platit vrtić. Ne možeš, ali zato su one jadne, one su lijepo izje*ale cijelu državu i još povrh svega varaju pokojne muževe kojima su obećale vjernost – citirala je razgovor likova iz filma 'Ministarstvo ljubavi' predsjednica 'Udruge udovica hrvatskih branitelja' Rozalija Bartolić

Udovicama hrvatskih branitelja nije se priključila niti jedna ženska udruga.

-Nama niti jedna udruga za zaštitu žena nije dala podršku. Očekujemo da se institucije odnose jednako prema svim građanima u RH. Pitamo se, da se prema drugim skupinama ovako ponašalo i napadalo ih, bi li se ženske udruge uključile i digle svoj glas? Prikazivanjem tog filma na HRT-u izvršeno je nasilje nad nama kao ženama - izjavili su iz Udruge.

Tvrde kako im se vrijeđa dostojanstvo, pa su zbog filma poslale pritužbe pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i pučkoj pravobraniteljici. Traže da se očituju o ovom, kako kažu, uvredljivom i diskriminatornom prikazu. Osim toga, traže da ih se zaštiti od napada na njihovo 'građansko, ljudsko, žensko i majčinsko dostojanstvo'.

Prikazivanjem filma 'Ministarstvo ljubavi' prekršen je, tvrde, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o medijima, Zakon o elektroničkim medijima, Kazneni zakon, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o HRT-u. 

Tako ne isključuju skorašnje podnošenje kaznenih prijava protiv, kako tvrde,  odgovornih osoba za financiranje filma javnim novcem, te u konačnici njegova prikazivanja.