Hrvatska

UAN za postrne i pokrovne usjeve

Autor: Sponzorirani sadržaj / 04.06.2020.

UAN za postrne i pokrovne usjeve

Usjevi koji u posljednje vrijeme zauzimaju sve značajnije mjesto u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji su postrni i pokrovni usjevi. Riječ je o usjevima koji se siju između žetve glavnog usjeva i sjetve idućeg glavnog usjeva. Postrni usjevi siju se nakon glavnog usjeva i ostaju na oranici do zime, a pokrovni usjevi ostaju i tijekom zime sve do sjetve idućeg glavnog usjeva u proljeće. Njihov primarni zadatak je očuvanje prirodnih resursa i zaštita agroekološkog sustava, dok je ostvarenje profita tek popratni učinak postrne sjetve.

Gnojidba postrnih usjeva u pravilu je skromna jer cilj uzgoja ovih kultura nije postizanje visokih prinosa za čije ostvarenje je potrebna obilna ishrana. Drugi razlog skromne gnojidbe je nedovoljna količina vlage u tlu u početnom rastu postrnih usjeva zbog čega se kruta gnojiva teško otapaju i biljke ih u pojedinim ekstremno sušnim godinama ne mogu iskoristiti. Kada se planira postrna sjetva dobro bi bilo prilikom gnojidbe glavnog usjeva iza kojeg će slijediti postrni usjev primijeniti nešto veću količinu gnojiva tako da ostane određena količina hraniva na raspolaganju postrnom usjevu, naročito ako se radi o usjevima "hvatačima" (krstašice, leguminoze, lupine, raž), koji su u stanju usvojiti hraniva iz veće dubine kao i ona jače vezana u tlu.

Gnojidba koja je ipak neizostavna prije sjetve postrnih usjeva je gnojidba dušičnim gnojivima. Dušik je potreban da bi se omogućio nesmetan rad mikroorganizama u tlu i rast mladih biljčica tj.da se izbjegne dušična depresija. Postrnim usjevima potrebno je 40 – 60 kg/ha dušika, a ako je pretkultura bila strna žitarica čiji se žetveni ostaci unose u tlo ta količina se treba povećati za još 30-ak kilograma. Uzimajući u obzir uvjete u kojima se odvija sjetva i početni porast postrnih usjeva najprikladniji izvor dušika je tekuće mineralno gnojivo UAN (urea amonijev nitrat).

UAN zbog svojih specifičnih fizikalnih i kemijskih osobina ima niz prednosti za primjenu u gnojidbi postrnih usjeva u odnosu na kruta gnojiva. UAN je jedino dušično gnojivo koje u svom sastavu ima sva tri oblika dušika; nitratni, amonijski i amidni. Upotrebom UAN-a usjev je kontinuirano opskrbljen hranivom jer nitratni oblik dušika ima brz učinak dok će amonijski i amidni oblik imati produženo djelovanje. Dušik iz UAN-a maksimalno će se iskoristiti s obzirom na činjenicu da se radi o zasićenoj otopini, koja se ne ispire iz tla, a isto tako nema umanjenja njegovog učinka ni u uvjetima kada količina vlage u tlu nije optimalna. Jednostavno ga je odmjeriti i ravnomjerno primijeniti po površini bez bojazni od gubitka dušika denitrifikacijom i volatizacijom.

Količina UAN-a koja će osigurati potreban dušik usjevima u uvjetima postrne sjetve je 100 - 200 l/ha što ovisi o masi žetvenih ostataka koja ostaje nakon žetve pretkulture. UAN se može primijeniti bez razrjeđivanja s vodom, ali se isto tako može razrijediti s vodom u omjeru 1:1 radi lakše raspodjele po površini.