Hrvatska

Sve je više motociklista na cestama, potreban je povećani oprez

Autor: Jelena Bokun / 03.04.2018. | Zagreb

Sve je više motociklista na cestama, potreban je povećani oprez

Dolaskom sve toplijeg vremena, na cestama je i sve više motociklista. A upravo su oni posebno ugrožena skupina u prometu pa je potreban i veći oprez.

Zlatko Majurec motociklist je posljednjih deset godina te je za to vrijeme prošao preko 120 000 kilometara. Svjestan je svih opasnosti koje postoje u prometu, kao i odgovornosti koju snose vozači automobila, ali i on sam. Kako kaže, onaj tko želi uživati u brzoj vožnji, to može činiti izvan grada ili na za to predviđenim stazama, ali ne i na gradskim prometnicama. 

- Greške su ulazak u mrtvi kut vozača automobila. Najvažnije je predvidjeti ponašanje vozača automobila, pratiti ga već na 100 metara jer bi na motociklu trebao biti barem 300 puta pažljiviji nego što si u autu. - rekao je Zlatko Majurec.

Prometni stručnjak Željko Marušić kaže da je problem što motociklisti nerijetko na gradskim prometnicama voze brže nego što im to zakon dopušta. A upravo to, u kombinaciji s drugim faktorima, dovodi do prometnih nesreća u kojima upravo oni često najgore prođu.

- Oni sudjeluju u pogibeljnim prometnim nesrećama s gotovo 20 posto. Ako gledamo broj prijeđenih kilometara i osoba, onda ispada da je vožnja na dva kotača ne deset posto, nego deset puta pogibeljnija. - kaže Marušić.

Upravo svog svoje izloženosti, motociklisti bi trebali uložiti poseban oprez i pažnju prilikom upravljanja svojim ljubimcima. Uz to, bez pune opreme ne sjedajte na motor, pa ni kad idete do obližnje trgovine. U tu opremu spadaju kaciga, rukavice, čizme.

Marušić podsjeća i na važnost održavanja pravilnog razmaka, poštivanja propisa, ali i predviđanja reakcije drugih sudionika u prometu. Upozorava na još jedan problem, a to je da motoristi voze između traka. 

Bilo da ste na motoru ili u automobilu, budite oprezni, zbog svoje, ali i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.