Hrvatska

Sve je više kaznenih djela vezanih uz nasilje nad ženama

Autor: Jelena Bokun / 26.11.2018.

Sve je više kaznenih djela vezanih uz nasilje nad ženama

Iako brojke pokazuju smanjenje nasilja nad ženama, dokle god ono i dalje postoji, a uz to je i brutalnije, nitko ne može biti zadovoljan statistikom.

Borba protiv nasilja nad ženama mora biti svakodnevna i na svim razinama.

- Mi bilježimo pozitivne trendove ove godine. U odnosu na 2017. godinu, deset je posto manje kaznenih djela. A isto tako, u sferi prekršajne problematike, također su pozitivni trendovi, deset je posto manje prekršaja u vezi s nasiljem nad obitelji. - rekao je načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić. 

Ali, situacija je daleko od idealne. Prekršajna djela su u padu, ali su zato kaznena u porastu. 

- Kada govorimo o smrtnosti žena, tada je 2016. i 2017. godine ubijeno 38 žena, od čega 33 od njima bliskih osoba. Ako govorimo o nekakvom trendu u Republici Hrvatskoj, 25 do 30 posto svih ubijenih u Hrvatskoj su žene koje su ubijene od njima bliskih osoba i zato govorimo o femicidu. - rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

A to je pitanje među zemljama članicama Ujedinjenih naroda pokrenula posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, Dubravka Šimonović. Važno je da institucije preveniraju, ali i štite žrtve. Ipak, velik je problem što žene i dalje ne prijavljuju nasilnike pa oni prolaze nekažnjeno. Iz Policije tvrde da svaku takvu prijavu shvate ozbiljno. 

U Hrvatskoj je prošle godine, na inicijativu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, osnovano promatračko tijelo koje proučava sve slučajeve ubijenih žena i na taj način utvrđuje je li u kojem od njih došlo do propusta bilo koje od uključenih institucija.