Hrvatska

Stipić: 'Država štedi na onima bez kojih se ne može'

Autor: Matea Ćorić / 30.04.2018.

Stipić: 'Država štedi na onima bez kojih se ne može'

Država je neodgovoran poslodavac – istaknuli su iz Školskog Sindikata preporod. Prije pet mjeseci potpisali su kolektivni ugovor s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je trebao povećati naknade za prijevoz, no ističu da se tim kolektivnim ugovorom ama baš ništa nije promijenilo.  

Ako Vlada uskoro ne nađe rješenja za isplatu naknade za prijevoz zaposlenicima javnih službi na način na koji je to propisano Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU), Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preprod" krenut će s podizanjem tužbi za svoje članove, najavio je u ponedjeljak predsjednik sindikata Željko Stipić prozivajući Vladu da sa sindikatima pregovara s "figom u džepu”.

TKU-om potpisanim prije pet mjeseci ugovoreno je da se naknada za prijevoz isplaćuje u iznosu od kune po kilometru, no iz Vlade tumače kako je riječ o bruto iznosu, odnosno neto 0,75 kuna, što je iznos naknade jednak onom koji su zaposlenici dobivali i prije potpisivanja novog TKU-a, upozorio je Stipić na konferenciji za novinare.

Ako u idućih 10 dana ne dobiju rješenje, odnosno ako Vlada ne počne isplaćivati naknadu za prijevoz, iz Sindikata Preporod najavljuju podizanje tužbe.