Hrvatska

Škole od danas u štrajku, gotovo 90 posto učitelja ne radi

10.10.2019.

Škole od danas u štrajku, gotovo 90 posto učitelja ne radi

Gotovo 90 posto škola u Hrvatskoj danas štrajkalo, sindikalisti objavili u kojim će županijama nastava sutra biti blokirana

"Gotovo svi zaposleni u sustavu obrazovanja danas su u štrajku. Ono što će se događati dalje je organizacija štrajka po županijama koji će ići po planu Štrajkaškog odbora", kazao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na konferenciji za novinare. Dodao je da će svaki dan u podne objaviti gdje će se održavati štrajk sljedeći dan.
"I oni koji nisu članovi sindikata priključili su se štrajku. Danas je frontalni udar, više od tisuću ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja su danas u štrajku", kazao je Mihalinec. Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je jučer rekao da mu "nije jasno čemu štrajk učitelja", da brojke o odazivu pokazuju da učitelji jasno znaju zašto štrajkaju.

"Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi ćemo proći 10 dana cirkularnog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja", objasnio je Mihalinec i dodao da se posljednja dva dana vidio jedan od problema s kojim se nastavnici susreću - pad sustava CARNET-a.

"Ovaj štrajk radi veliki potres Vladi RH, iz dana u dan najavljivat ćemo što ćemo raditi sljedeći dan. U osnovnim školama trenutačni je postotak zaposlenih u štrajku 89,24 posto. Odaziv je jasan pokazatelj da su svi zaposlenici u sustavu obrazovanja, našom inicijativom i željom za rastom koeficijenata složenosti poslova, ujedinjeni u svojim zahtjevima. Zaposlenici itekako znaju za što se bore, ovo je pitanje statusa u društvu i borbe za vlastito dostojanstvo", istaknula je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Ocijenila je i kako je organizacija štrajka uspješna, što pokazuje i podatak da od 867 podružnica tog sindikata, listić koji pokazuje ustanove koje ne sudjeluju u štrajku je prazan, a da je u Međimurskoj županiji odaziv više od 99 posto. Zahvalila je roditeljima učenika koji su ogromnom podrškom pomogli u štrajku zaposlenicima u sustavu obrazovanja.