Hrvatska

Sindikat umirovljenika Hrvatske ponovno pred Vladom!

31.10.2019.

Sindikat umirovljenika Hrvatske ponovno pred Vladom!

Drugi četvrtak zaredom članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske došli su na Markov trg. Predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, uručili su još jedno otvoreno pismo u kojem traže da ih se prestane ignorirati te da se poveća cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Cenzus  se nije mijenjao od 2004. godine.  

Od prošlog četvrka, kada su Vladi predali prvo otvoreno pismo, ništa se nije promijenilo, pa su oboružani kišobranima, transparentima i zviždaljkama, ponovnodošli pred Banske dvore. Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske zahtjeva da se poveća cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, koji se nije mijenjao od 2004. godine.

- Kod svakog usklađivanja mirovina otprilike deset tisuća umirovljenika gubi pravo na besplatno dopusnko zdravstveno osiguranje. Trnutni cenzus iznosi 1913 kuna za samca, dok za zajedničko domaćinstvo 1516 kuna. Mi smo predložili da bude na granici siromaštva, dakle 2485 kuna - istaknuo je Davor Šmuljić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Iz Sindikata se nadaju da će ministarstva zdravstva i financija donijeti odgovarajuće odluke kako bi se ova situacija što prije riješila.