Hrvatska

Rijetki tumori - češći nego li se misli

05.02.2018.

Rijetki tumori -  češći nego li se misli

Broj oboljelih i umrlih od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj je u porastu. Kao dio Svjetskog dana borbe protiv raka, istaknuo se problem rijetkih tumora, o kojima se ne zna previše, no godišnje od njih oboli oko 4700 osoba.  

Rak mokraćnog mjehura peti je najčešći zloćudni rak kod muškaraca. U Hrvatskoj se, za razliku od Europe, broj novooboljelih povećava. S tom vrstom raka često se susreće i doktorica Marija Gamulin koja ističe kako se zadnjih tridesetak godina nije pojavila nikakva nova metoda liječenja, no ipak je napravljen jedan iskorak. 

- Zadnjih godina je veliki uspjeh u liječenju raka mokraćnog mjehura postignut s imunoterapijom koja nažalost ovaj čas nije na listi HZZO-a, znači nije dostupna bolesnicima u svim gradovima naše zemlje, ali je ipak dostupna na KBC-u Zagreb u sklopu kliničke studije - ističe doktorica Gamulin iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb.

Rijetki tumori problem su i zbog nedovoljne informiranosti, a kao dobar primjer ističe se kampanja Počeši s razlogom, zahvaljujući kojoj su se otkrile i smanjile uznapredovale faze raka testisa. Time se poboljšala kvaliteta života bolesnika, no to nije uvijek tako – stopa petogodišnjeg preživljavanja kod rijetkih tumora daleko je lošija, nego kod češćih vrsta. Problem je što su to vrlo male skupine bolesnika pa ne postoji ciljano liječenje za određene bolesti. Generalno je ishod liječenja bolesnika oboljelih od rijetkih tumora 45 %.

Kada se oboljeli suoče s dijagnozom, njima i njihovim obiteljima je potrebna psihološka podrška koju mogu dobiti u udruzi SVE za NJU. Pomoć bi trebala biti integrirana u liječenje zloćudnih bolesti, no pacijenti s rijetkim tumorima ne dolaze baš često po pomoć, s obzirom da pripadaju manjoj populaciji bolesnika. Pomoć najviše traže žene oboljele od karcinoma dojke, koje su jako osviještene i destigmatizirane.

Kao noviji pristup u liječenju onkoloških bolesnika istaknula se važnost genskog testiranja, s obzirom da većina tumora nastaje kao posljedica u samim genima.