Hrvatska

Prosvjed djelatnika hitne medicine

Autor: Biljana Starović / 30.04.2018.

Prosvjed djelatnika hitne medicine

Nacionalni je dan hitne medicinske pomoći, čiji djelatnici vode brigu o građanima kojima je ugrožen život ili narušeno zdravlje. No ti siti djelatnici nisu zadovoljni svojim statusom – ukida im se beneficirani radni staž, a nemaju ni status službene osobe. Ponukalo ih je to na prosvjed na Markovom trgu.   

Marko Majstorović već dvadeset godina radi kao djelatnik hitne pomoći. Svaki radni dan mu je drugačiji, no koliko mu je zanimljivo, zna biti itekako stresno.

- Možete si zamisliti kad pokušavate nečije dijete spasiti, gužve u gradu, skačete, ljudi vas neće pustit...Užasno je stresno, ima psovnki, no kad se sve dobro završi, nekako je lakše - kazao je medicinski tehničar - vozač Marko.

Prosvjednici su na Markovom trgu tražili da im se u sklopu predstojeće mirovinske reforme prizna pravo na beneficirani radni staž. Teško im je zamisliti da sa 67 godina i dalje rade svoj posao. Iz sindikata poručuju kako žele pridobiti javnost i mjerodavne instuitucije kako bi ostvarili svoja prava po uzoru na policiju, vatrogasce i druge interventne službe.

- Ono što smo dosad čuli preko medija je jedna, dosta nespretna, izjava ministra Kujundžića u kojoj je kazao da djelatnixci hitne pomoći ne rade sa 60 godina, što nije istina. Ne znam na koga je u tom trenutku mislio i je li dovoljno upoznat sa situacijom, no mi radimo i prema novom prijedlogu zakona radili bi do 67. godine  - poručio je predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine, Danijel Šota.

Djelatnici hitne pomoći sve su češće izloženi napadima zbog čega traže da im se, kao mjera zaštite, prizna status službene osobe. Uz beneficirani radni staž, traženo i je i povećanje koeficijenata na osnovicu plaće jer se jedino time može zadržati kvalitetne i obrazovane djelatnike u hitnoj medicini. Koji sve češće odlaze u inozemstvo jer njihova djelatnost ovdje nije prepoznata. Možda će se nakon današnjeg prosvjeda nešto i promijeniti.