Hrvatska

Predstavljen vodič o održivom gospodarenju otpada

Autor: Jelena Bokun / 05.07.2018.

Predstavljen vodič o održivom gospodarenju otpada

Jedna od gorućih zagrebačkih, ali i hrvatskih tema posljednjih mjeseci je pravilno zbrinjavanje otpada. Niz vrećica, spremnika i kanti naći će se u svakom kućanstvu. Gdje ćemo odlagati određene vrste otpada, ali i kuda taj otpad kasnije odlazi, to su pitanja koja si brojni građani postavljaju. I zato je predstavljen vodič koji na njih odgovara. 

Šest mjeseci pripremao se ovaj vodič koji je prvi takvog tipa, a građanima pojašnjava dugoročno rješenje zbrinjavanja otpada na prihvatljiv način. Vodič je napravljen na inicijativu Udruge stanara i suvlasnika zgrada, a u suradnji s Grupacijom održavanje čistoće.

- Na ovaj način želimo približiti građanima, odnosno ukazati na važnost toga što se događa s tom sirovinom koju oni odvajaju. U onom trenutku kad je ona odvojena na kućnom pragu, ona nije više otpad nego prelazi u sirovinu koja kasnijei ima svoju određenu vrijednost. - rekao je Tomislav Ćurko iz Udruženja komunalnog gospodarstva HGK.

Važno je raditi na konstantnoj edukaciji građana, treba razviti svijest o važnosti zbrinjavanja otpada. No, prije toga trebao i razviti svijest o važnosti zbrinjavanja otpada. A kako bismo to mogli raditi na najbolji način, treba osigurati i potrebnu infrastrukturu. U procesu gospodarenja otpadom moraju surađivati svi sudionici. Ako dosad niste shvatili zašto je važno reciklirati i odvajati otpad, evo zanimljivosti. Za tonu papira potrebno je posjeći dvadesetak mladih stabala, a plastična vrećica, koju svi tako često i lako uzimamo u trgovinama, u prirodi se raspada više stotina godina.