Hrvatska

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

07.01.2019.

Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Crkve koje se ravnaju prema julijanskome kalendaru danas slave Božić.  Božićnu liturgiju u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Vjernike je pozvao da promiču mir i ljubav.   

Mitropolit Porfirije kazao je da Božić obilježava postanak Boga čovjekom, što navodi kao veće čudo od stvaranje svijeta. - Mi smo gladni istine i pravde i gladni smo Boga, a on je došao da ispuni tu našu glad, poručio je velikom broju okupljenih vjernika. Dodao je kako čovjek često pokušava naći svoj mir uz pomoć raznih zaštita iz vanjskog svijeta, ali da rješenje nije vani, nego u čovjeku, jer nema mira dok ne riješimo odnos sa sobom i svojom savjesti.

Svoju čestitku uputila je i predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović: "Svim kršćanskim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru pozdravom 'Mir Božji, Hristos se rodi', srdačno čestitam Božić sa željom kako bi osnaženi njegovim značenjem pridonijeli izgradnji društva solidarnosti i poštovanja prema svakom čovjeku i u godini koja je pred nama. Svima želim i obilje zdravlja, mira i svakoga dobra u novoj, 2019. godini!“, stoji u čestitki.