Hrvatska

Potvrđen treći slučaj ospica u Hrvatskoj. Iz HZJZ-a poručuju: 'Cijepite djecu.'

Autor: Matea Ćorić / 01.06.2018.

Potvrđen treći slučaj ospica u Hrvatskoj. Iz HZJZ-a poručuju: 'Cijepite djecu.'

Drama oko ospica ne jenjava. Zbog, neki bi rekli teorije zavjere od nje oboljeva sve više pacijenata. U Hrvatskoj su od početka ove godine potvrđena tri takva  slučaja. Najnovi je slučaj stjuardese domaće aviokompanije. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo apeliraju na roditelje da cijepe svoju djecu i obrate se stručnim osobama za pomoć.   

Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio je i treći slučaj ospica kod stjuardese Croatia Airlinesa. Apeliraju na roditelje da cijepe djecu i obrate se stručnim osobama za informacije.

Stjuardesa Croatia Airlinesa je zaražena ospicama i trenutno se nalazi na kućnoj njezi, potvrdila je danas dr. Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je da žena nije životno ugrožena. 

"Pozivamo roditelje da s provjerenih mjesta dobivaju informacije, da kontaktiraju nas, svoje pedijatre, da vjeruju stručnim osobama, a ne informacijama s foruma gdje ne znate tko stoji iza informacija koje je napisao i koji razlozi stoje iza toga", rekla je Višekruna Vučina još jednom apelirajući na roditelje da cijepe djecu. 

Ovo je treći slučaj oboljenja u Hrvatskoj u ovoj godini, dok je prošle godine slučaj ospica zabilježeno sedam. Taj je slučaj, kao i ostali ove godine "importirani", odnosno dijete koje je dobilo ospice nije ih dobilo u Hrvatskoj, a nije bilo ni cijepljeno. 

U zadnjih pet do šest godina procijepljenost je u padu, kod novorođenčadi čak i ispod 95 posto. Najmanja je procijepljenost u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. No, posljednjih dana povećana je potražnja za cjepivom pa se u HZJZ-u nadaju većem odazivu.